13 mai 2021 - 05:14

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 19 – 25 Februarie 2020

Caracteristici meteorologice

În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, la nivelul întregii ţări.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -1…10°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, în majoritatea zonelor de cultură.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 3…13°C, pe întreg teritoriul agricol al ţării.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -5…6°C în aproape toate regiunile, izolat producându-se îngheț superficial la sol.
Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ploi locale în cea mai mare parte a zonelor de cultură, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) îndeosebi în nordul și centrul țării, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), pe suprafețe extinse din Dobrogea, Transilvania și Moldova, local în nordul, nord-vestul și vestul Banatului, nordul, centrul, estul, izolat în vestul și sudul Munteniei, sudul Olteniei și al Crișanei. Rezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, în cea mai mare parte a Olteniei, Crișanei, local în nordul, nord-estul și centrul Transilvaniei, nordul, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul și sud-estul Munteniei, nord-vestul, nordul, vestul, centrul, sudul și sud-vestul Moldovei, sudul Dobrogei, nord-estul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe ansamblu, speciile de câmp şi pomi-viticole îşi vor menține starea de repaus vegetativ, în aproape toate regiunile agricole ale ţării. De asemenea, pe fondul regimului termic mai ridicat din aer şi sol, local vor fi posibile reluări lente și temporare ale proceselor de creştere şi dezvoltare ale plantelor, în special la culturile semănate în epoca optimă.

Culturile de orz şi grâu de toamnă înființate în perioada optimă vor parcurge fazele de apariţie a frunzei a treia şi înfrăţire (25-100%), iar cele tardive, răsărirea şi formarea frunzei a treia (10-100%).
În funcție de data semănatului, rapița îşi va continua înfrunzirea (4-12 frunze), starea de vegetaţie a plantelor fiind în general medie spre slabă.

Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla în stadiul de repaus biologic, în aproape toate plantaţiile. Pe terenurile cu expoziţie sudică, izolat se va putea semnala faza de umflare a mugurilor de rod, îndeosebi la speciile pomicole timpurii de sâmburoase.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp vor fi întrerupte temporar, în majoritatea regiunilor agricole.