PROGNOZA AGROMETEOROLOGICA PENTRU PERIOADA 16 – 22 Noiembrie 2018

În această perioadă va predomina un regim termic al aerului în general mai scăzut decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -4…7°C, abaterile termice negative fiind de 1…4°C, la nivelul întregului teritoriu agricol.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 0…11°C, în aproape toate zonele de cultură.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -8…4°C, în majoritatea regiunilor, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei și a înghețului superficial la sol.

Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), la nivelul întregii ţări, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, în stratul de sol 0-20 cm, se  va  încadra  în  limite  scăzute și  deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în majoritatea regiunilor agricole. Local în centrul și nord-estul Transilvaniei, izolat în nordul Olteniei, rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor  de toamnă  vor evolua  lent  pe majoritatea  suprafeţelor  agricole,  iar în zonele cele mai reci din nordul şi centrul ţării, ritmurile de vegetaţie vor fi stagnate temporar.

Fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor înregistra răsărirea și apariţia frunzei a treia (10-100%), precum şi local începutul înfrăţirii (10-25%). Pe suprafeţele cu deficite de apă în sol şi în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.

Cultura  de rapiţă își va  finaliza  faza  de răsărire (90-100%),  continuându-se totodată înfrunzirea (6-9 frunze), plantele prezentând o stare de vegetaţie în general bună şi medie pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

În  majoritatea  plantaţiilor  pomicoleşi  viticolese  vor  înregistra  fazele  de maturare a lemnului/coardelor,  îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor, precum și starea de repaus biologic, speciile fiind pregătite şi adaptate la condiţiile de iernare.

În zilele cu precipitații, lucrările agricole în câmp (arături, întreţinerea plantaţiilor pomi-viticole, fertilizări, etc.), vor fi sistate temporar.

Recomandari de specialitate

  • Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale;
  • Efectuarea arăturilor adânci de toamnă, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă semănate în perioada optimă;
  • Continuarea lucrărilor de arat în vii şi livezi, precum şi aplicarea îngrăşămintelor organice.
Sursa: Meteo Romania
Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult