27 mai 2022 - 08:21

Prognoza agrometeorologica pentru perioada 10-16 octombrie

În ultima sa prognoză, INMH transmite ca, sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 9-20°C, abaterile termice pozitive fiind de 1-6°C, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 15-25°C, in aproape toata tara. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 3-14°C, la nivelul intregii tari, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.

Temperatura medie a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 11-19°C, optima parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamna semanate pana la aceasta data. Sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Continutul de apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in cea mai mare parte a tarii.

Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare, local in centrul si sud-estul Transilvaniei, izolat in nordul Olteniei si vestul Crisanei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ritmurile biologice la culturile de rapita, orz si grau de toamna vor evolua in general normal, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. De asemenea, in zonele depresionare, procesele vegetative ale plantelor se vor desfasura usor mai lent.

Uniformitatea si vigurozitatea culturilor infiintate in perioada optima va fi pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive, precum si pe terenurile agricole cu deficite de umiditate in sol.

Cultura de porumb din jumatatea nordica a tarii isi va definitiva maturitatea deplina (90-100%), extinzandu-se si chiar finalizandu-se lucrarile de recoltare. Sfecla de zahar va parcurge predominant acumularea zaharului in radacina, maturitatea tehnologica si recoltarea, iar cartoful se va recolta in toate bazinele specializate.
 
Pomii fructiferi se vor afla in fazele de maturare a lemnului, ingalbenire si cadere a frunzelor, continuandu-se de asemenea recoltarea la soiurile tardive. La vita de vie se vor semnala maturarea coardelor, ingalbenirea si caderea frunzelor, in cea mai mare parte a podgoriilor.

Cultura de rapita semanata in epoca optima se va afla in fazele de germinare-rasarire (10-80%) si formarea primelor frunze (10-50%), in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.

Orzul si graul de toamna vor inregistra germinarea si rasarirea (10-40%), continuandu-se lucrarile de semanat, pe majoritatea suprafetelor agricole.
 
Lucrarile agricole specifice (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat) se vor realiza pe ansamblu in conditii bune, exceptand zonele afectate de fenomenul de seceta pedologica.

Recomandari de specialitate

-Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;

-Efectuarea araturilor de toamna pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul 0-20 cm;

-Continuarea pregatirii patului germinativ si a semanatului la culturile de toamna in epoca optima;

-Finalizarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare a produselor de sezon.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.