3 decembrie 2021 - 14:41

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICA IN INTERVALUL 12-13 MARTIE 2019

Caracteristici meteorologice

În acest interval va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a regiunilor.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2…7°C, limite apropiate de normele climatologice.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 5…11°C, în aproape toate zonele de cultură.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsã între -9…3°C, în majoritatea regiunilor agricole.
Regimul pluviometric
Cerul va fi variabil, ziua, cu înnorări şi precipitaţii mai ales sub formã de ploaie şi lapoviţă, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei şi pe arii restrânse în celelalte regiuni. Vântul va avea intensificări în prima parte a intervalului in estul Dobrogei, cu viteze de până la 60…70 km/h, dar pe arii mai restrânse şi la cote mai reduse şi în restul teritoriului.

Caracteristici agrometeorologice

Pe adâncimea de sol 0-100 cm, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură ale ţării. Pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, local în nordul şi estul Munteniei, sudul, estul, izolat în centrul, nordul şi nord-estul Moldovei, centrul Transilvaniei, sudul Olteniei şi nord-vestul Banatului, se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă şi pomi-viticole vor evolua în general normal pe majoritatea suprafeţelor agricole, cu excepţia zonelor depresionare din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, unde acestea se vor desfăşura uşor mai lent. Pe ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor de toamnă va fi în continuare medie şi bună, îndeosebi la cele înfiinţate în epoca optimă şi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă solului. În semănăturile întârziate fenologic, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine medie şi slabã, în special pe suprafeţele cu deficite de umiditate în sol.
Orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă se vor afla în fazele de formare a frunzei a treia (70-100%) şi înfrăţire (10-100%), iar la culturile tardive vor predomina apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (30-100%).
Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (5-10 frunze).
La pomii fructiferi se va semnala în continuare starea de repaus biologic, iar local pe terenurile cu expoziţie sudică se va putea înregistra faza de umflare a mugurilor de rod.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se va menţine stadiul de repaus vegetativ.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima epocă, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole) vor fi întrerupte temporar.