Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza agrometeorologică pentru perioada 7-13 noiembrie, iar condițiile se prezintă destul de bine pentru fermieri, în majoritatea zonelor țării.
Astfel, în ceea ce privește caracteristicile meteorologice, în acest interval va predomina o vreme pe ansamblu normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -1°C și 13°C, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregului teritoriu agricol.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 4°C și 18°C, în toate zonele de cultură, în timp ce temperatura minimă a aerului va oscila între -6°C și 8°C în majoritatea regiunilor, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile nordice şi centrale, unde se va produce brumă şi îngheţ la suprafaţa solului.
Potrivit specialiștilor Laboratorului de Agrometeorologie al ANM, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va fi cuprinsă între 4°C și 11°C în zonele de câmpie, favorabilă parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare, răsărire, înfrunzire) la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă.
Sunt posibile ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, iar în zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă.
În ceea ce privește rezerva de umiditate a solului, prognoza agrometeorologică a ANM pentru următoarele șapte zile arată că în stratul de ogor (0-20 cm), în cultura grâului de toamnă, aceasta se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în cea mai mare parte a țării.
Rezerva de apă din sol va prezenta, însă, valori scăzute și deosebit de scăzute pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local în vestul, sud-vestul și sudul Munteniei, care rămân în continuare sub semnul secetei pedologicae moderatae și puternice, avertizează agrometeorologii ANM.
În legătură cu evoluția culturilor agricole de toamnă, specialiștii Laboratorului de Agrometeorologie al ANM apreciază că aceasta se va desfășura în general normal în aproape toate regiunile agricole şi uşor mai lent în zonele depresionare. Astfel, starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie în cea mai mare parte a teritoriului, iar în semănăturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol din sudul ţării, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta în continuare medie şi slabă, iar densitatea redusă.
În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă se vor afla predominant la germinare, răsărire şi apariția frunzei a treia (10-100%), cele mai avansate fiind culturile din sudul şi vestul ţării.
La rândul său, cultura de rapiţă va înregistra fazele de răsărire (60-100%), precum şi dezvoltarea aparatului foliar (6-10 frunze), se mai arată în prognoza agrometeorologică a ANM.
Pe de altă parte, în zonele centrale şi nordice, sfecla de zahăr se va recolta pe ultimele suprafeţe agricole.
În ceea ce privește pomii fructiferi, agrometeorologii spun că vor continua fazele de maturare a lemnului, îngălbenire şi cădere a frunzelor, iar vremea va fi propice pentru continuarea şi chiar finalizarea recoltării la varietăţile târzii.
Ȋn toate plantaţiile, viţa-de-vie va parcurge în bune condiţii fazele de maturare a coardelor, colorare şi cădere fiziologică a frunzelor.
Potrivit agrometeorologilor, lucrările agricole specifice campaniei de toamnă – recoltare, transport, depozitare, arături, fertilizări etc. – se vor putea desfăşura normal, pe ansamblu, în aproape toate zonele de cultură.
Prognoza agrometeo a ANM pentru perioada 7-13 noiembrie se încheie cu o serie de recomandări de specialitate, printre care:
– finalizarea lucrărilor de semănat la grâul de toamnă;
– eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
– administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile înființate în epoca optimă;
– efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi.
Citește și Prognoza meteo pe 4 săptămâni – Ce vreme ne aduce noiembrie