Prognoza agrometeorologică: Vezi cum merg culturile de toamnă!

Într-o bună parte a țării, agriculturii continuă să-i meargă rău din cauza vremii, potrivit prognozei agrometeorologice emise vineri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), pentru intervalul 5-11 noiembrie 2022.

Din punct de vedere meteorologic, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, la nivelul întregii ţări.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 6°C și 19°C, abaterile termice pozitive fiind de 1°C și 8°C, în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 11°C și 23°C, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 1°C și 15°C, pe întreg teritoriul, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 8°C și 16°C, favorabilă desfăşurării proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate în epoca optimă.

Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului în aproape toată ţara.

În ceea ce privește rezerva de umiditate a solului, analiza Laboratorului de Agrometeorologie al ANM arată că rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia și Transilvania, nordul și local estul și vestul Moldovei, sudul, estul și izolat nord-vestul Munteniei, estul Dobrogei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se vor înregistra în cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, local în sudul, centrul și estul Moldovei.

În privința stării de vegetație a culturilor agricole, specialiștii Laboratorului de Agrometeorologie spun că în majoritatea zonelor agricole, ritmurile biologice ale speciilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor evolua pe ansamblu normal, iar în depresiuni, procesele de vegetaţie vor fi mai lente, îndeosebi în estul Transilvaniei. Starea de vegetaţie se va menţine medie şi bună pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, iar pe terenurile afectate de seceta pedologică din sud-estul, sudul şi estul ţării, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge germinarea şi răsărirea (40-100%), precum şi formarea frunzei a treia (10-100%), în special la culturile semănate în epoca optimă, iar la cele tardive (semănate după data de 20 octombrie 2022) vor predomina fazele de germinare şi începutul răsăririi (10-30%), se mai arată în analiza Laboratorului de Agrometeorologie a ANM.

În Dobrogea, Muntenia şi Transilvania, rapiţa semănată în perioada optimă se va afla la înfrunzire (9-12 frunze), iar în culturile înfiinţate în afara epocii optime se vor continua răsărirea şi formarea rozetei de frunze (40-100%).

Sfecla de zahăr din zonele depresionare se va recolta pe ultimele suprafeţe agricole.

La speciile pomicole şi viticole se vor înregistra predominant maturarea lemnului/coardelor, îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor, în aproape toată ţara.

Lucrările agricole de sezon – eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, fertilizări, recoltarea de pe ultimele suprafeţe – se vor efectua pe ansamblu în condiţii optime, se mai arată în prognoza agrometeorologică a ANM.

Iată și câteva recomandări pe care specialiștii Laboratorului de Agrometeorologie le fac fermierilor pentru următoarea perioadă: aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă; administrarea tratamentelor fitosanitare în vii şi livezi; efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole; finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale; continuarea arăturilor adânci de toamnă pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole