Prognoza agrometeorologica: 18 – 22 noiembrie 2019

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod
obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 8…18°C, mai ridicată cu 1…10°C în raport cu mediile climatologice, la scara întregii ţări.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 12…22°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului va oscila între 3…14°C, în aproape toate regiunile agricole ale ţării, posibil mai scăzute în depresiuni.
Temperatura medie a solului la adâncimea de 10 cm va fi cuprinsă între 9…19°C, valori favorabile parcurgerii fazelor de vegetaţie (răsărire, înfrunzire, înfrăţire) la speciile de toamnă înfiinţate până în prezent.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. De asemenea, în zonele joase și de luncă se vor menţine condiții de producere a ceții, izolat asociată cu burniţă.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, conținutul de apă în stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în cea mai mare parte a țării. Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, local în estul și sud-estul Dobrogei, centrul și sudul Transilvaniei, izolat în nordul și nord-vestul Munteniei, nordul Olteniei și al Maramureșului, nord-vestul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Regimul hidro-termic favorabil din aer şi sol va determina în general o evoluţie normală a proceselor de creştere şi dezvoltare ale cerealierelor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) în majoritatea regiunilor agricole, iar în zonele de câmpie cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, ritmurile de vegetaţie ale plantelor vor fi mai accelerate. Starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie în culturile înfiinţate în perioada optimă, exceptând semănăturile  tardive şi terenurile afectate de seceta pedologică, unde uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.
Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de germinare (70-100%), răsărire (50-100%) şi apariţia frunzei a treia (25-100%), pe aproape întreg teritoriul agricol. Cele mai avansate în vegetaţie vor fi culturile din sudul, estul şi vestul ţării, aflate la înfrăţire (10-60%).
Sub aspect fenologic, rapiţa semănată în epoca optimă se va afla predominant la înfrunzire (6-12 frunze), iar în culturile tardive se va semnala rǎsǎrirea (50-100%), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general medie şi slabă.
În majoritatea plantaţiilor pomi-viticole va fi posibilă definitivarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, continuându-se totodată îngălbenirea şi căderea masivă a frunzelor, procesul de călire efectuându-se în condiţii bune.
Pe ansamblu, lucrările agricole în câmp (arături de toamnă, întreţinerea plantaţiilor
pomi-viticole, fertilizări, etc.) se vor desfăşura normal pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării,
acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

  • Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă
    înfiinţate în epoca optimă;
  • Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole;
  • Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale şi
    continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole