17 septembrie 2021 - 15:43

Prognoza agrometeorologica: 16 martie

Vremea va fi frumoasă, dar rece dimineaţa. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare în sudul Banatului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 5 şi 11 grade. Îndeosebi în primele ore ale intervalului local se va produce brumă, iar în zonele joase, izolat vor fi condiţii de ceaţă.

Caracteristici meteorologice
Se va produce o răcire treptată a vremii, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 2…9°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C şi -3…7°C spre sfârşitul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1…3°C, în majoritatea zonelor de culturã, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Temperatura maximã a aerului se va încadra între 4 …11°C, pe întreg teritoriul agricol al ţării.
Temperatura minimã a aerului va oscila între -9 …5°C, în cea mai mare parte a zonelor de culturã.

Regimul pluviometric
Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ploaie în cea mai mare parte a ţării, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare sau măzariche), acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi Munteniei, local în sudul, estul, izolat centrul şi nord-vestul Transilvanei, sudul Olteniei. Aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Banat şi Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, local în nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul şi izolat nordul Munteniei, nord-vestul Moldovei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea normală a proceselor de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole în aproape toate regiunile agricole, ritmurile de vegetaţie fiind mai lente îndeosebi în nordul şi centrul ţării. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie la speciile de toamnă semănate în perioada optimă, iar în cele înfiinţate tardiv, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă.

  • Sub aspect fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%), la nivelul întregii ţări.
  • În funcţie de data semănatului, rapiţa îşi va continua dezvoltarea aparatului foliar (7-15 frunze), pe întreg teritoriul agricol.
  • Speciile timpurii de sâmburoase (cireş, cais, vişin) vor înregistra predominant umflarea mugurilor de rod şi înmugurirea, iar la cele seminţoase se va semnala repausul biologic.
  • Viţa de vie îşi va continua stadiul de repaus vegetativ, izolat fiind posibilă declanşarea fazei de „plâns”, în majoritatea podgoriilor.
  • În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima urgenţă, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa de vie) se vor putea efectua în condiţii bune.

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:

  • Pregãtirea patului germinativ şi continuarea semănatului la culturile de primăvară din prima urgenţă, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
  • Efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi (tăieri, fertilizări, tratamente fito-sanitare).
    * Evoluţia stării de vegetaţie pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie.