PROGNOZA AGROMETEOROLOGICA 15-16 DECEMBRIE 2017

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, în aceastã perioadã va predomina o vreme mai caldã decât în mod normal, în cea mai mare parte a ţãrii.

Temperatura medie diurnã a aerului se va încadra între 2…12°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…9°C.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 5?15°C, în majoritatea regiunilor.
Temperatura minimã a aerului se va situa între -1…9°C, la nivelul întregii ţãri.

Va ploua în vest şi nord-vest, iar local, mai ales în partea a doua a intervalului, în centrul şi nordul teritoriului. Cantitãţile de apã cumulate vor depãşi, cu precãdere în Crişana, Maramureş şi Banat, local 15…20 l/mp şi pe spaţii mici 30 l/mp. În restul teritoriului cerul va avea unele înnorãri şi ploi slabe se vor semnala cu totul izolat. Vântul va avea intensificãri în regiunile vestice şi nord-vestice şi temporar în cele centrale şi estice. Dimineaţa şi noaptea, în zonele joase de relief, vor fi condiţii de ceaţã.

Caracteristici agrometeorologice

Pe profilul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnã, rezerva de umiditate va prezenta valori satisfãcãtoare, apropiate de optim şi optime pe aproape întreg teritoriul agricol al ţãrii. Izolat în centrul, estul, nordul şi nord-estul Moldovei, nord-vestul Banatului, centrul şi estul Dobrogei, aprovizionarea cu apã a solului se va încadra în limite scãzute (secetã pedologicã moderatã) şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã puternicã).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile parcurgerii ritmurilor vegetative ale culturilor de toamnã, în cea mai mare parte a ţãrii. Totodatã, în zonele depresionare, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor evolua în continuare mai lent, izolat fiind posibilã stagnarea temporarã a acestora.
În funcţie de data semãnatului şi agrotehnica aplicatã, orzul şi grâul de toamnã îşi vor definitiva rãsãrirea (80-100%), aflându-se predominant la formarea frunzei a treia şi înfrãţirea (10-100%). Starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta bunã şi medie, respectiv medie şi slabã în semãnãturile tardive.
Rapiţã înfiinţatã în epoca optimã va parcurge predominant faza de înfrunzire (7-14 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor pe ansamblu bunã şi medie.
În toate plantaţiile pomicole şi viticole se va înregistra starea de repaus biologic, speciile având o bunã rezistentã la condiţiile de iernare.

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:
Continuarea verificãrii sistematice a viabilitãţii plantelor la cerealierele de toamnã;
Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bazã de fosfor şi potasiu la speciile de toamna semãnate în epoca optimã;
Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole;
Finalizarea arãturilor adânci de toamnã.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult