14 mai 2021 - 14:02

Prognoza Agrometeorologica 13-19 octombrie. Recomandari pentru fermierii romani

Potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), această perioadă va fi caracterizată de o vreme mai caldă decât de obicei, în toate regiunile agricole.

Meteorologii anunță că temperatura medie în timpul zilei se va încadra între 7 și 21°C, în timp ce maximele se vor situa între 10 și 26°C, iar minimele vor fi de 3-16°C. Ploile își vor face simțită prezența, sub formă de averse, ploi torențiale, însoțite de descărcări electrice, iar izolat vor fi și vijelii. Mai mult, local vor fi și condiții de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

În stratul de sol 0-20 cm ogor, meteorologii anunță că nivelul de umiditate va fi satisfăcător, aproape de optim în aproape toată țara. Pe de altă parte, în Dobrogea, local nord-estul, nordul, sud-estul și vestul Munteniei, sud-estul și sudul Moldovei, sud-vestul și vestul Crișanei, estul, izolat în sud-vestul Olteniei, nord-vestul Banatului, conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă).

Potrivit ANM, regimul hidro-termic din aer și sol va fi favorabil desfăşurării proceselor de creștere și dezvoltare la rapiță, orz și grâu de toamnă, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Starea de vegetație a plantelor se va prezenta bună și medie în culturile înființate în epoca optimă, respectiv medie și slabă în semănăturile efectuate tardiv și pe arealele unde se vor menține deficite de apă în sol.

Meteorologii recomandă ca în această perioadă, fermierii să elibereze suprafețele agricole de resturile vegetale și să urgenteze și chiar să finalizeze pregătirea patului germinativ şi a semănatului la culturile de toamnă în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună
aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, se recomandă efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi (tratamente fito-sanitare, lucrări de tăiere și încorporarea gunoiului de grajd). 

Pentru o analiză detaliată, precum și mai multe recomandări de specialitate pentru culturile agricole în această perioadă, consultați analiza completă pe site-ul ANM.