PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 12-13 DECEMBRIE 2017

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ
12 – 13 Decembrie 2017

Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldã decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Temperatura medie diurnã a aerului se va încadra între 2…14°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…11°C.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 9 şi 18°C, în majoritatea regiunilor.
Temperatura minimã a aerului se va situa între -6…9°C.
Se întrevãd precipitaţii sub formã de ploi locale în majoritatea regiunilor agricole, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnã pe adâncimea de sol 0-100cm, rezerva de umiditate va prezenta valori satisfãcãtoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţãrii. Conţinutul de apã din sol se va încadra în limite scãzute (secetã pedologicã moderatã) şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã puternicã), izolat în centrul, estul, nordul şi nord-estul Moldovei, nord-vestul Banatului, centrul şi estul Dobrogei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, la speciile de toamnã, procesele vegetative vor evolua în general normal în aproape toatã ţara, cu excepţia zonelor depresionare nordice şi centrale, unde se va înregistra starea de repaus biologic. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta bunã şi medie, respectiv medie şi slabã în semãnãturile tardive.
Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnã înfiinţate în perioada optimã îşi vor continua fazele de formare a frunzei a treia (60-100%) şi înfrãţire (30-100%). La culturile tardive vor predomina rãsãrirea (70-100%) şi apariţia frunzei a treia (50-100%).
La cultura de rapiţã din sudul, sud-estul şi estul ţãrii se va semnala predominant înfrunzirea (7-12 frunze).
Pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge stadiul de repaus biologic, la nivelul întregii ţãri.
În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrãrile agricole în câmp (arãturi adânci de toamnã, fertilizãri, lucrãri de întreţinere în vii şi livezi, etc.) se vor desfãşura în general în bune condiţii, acestea fiind întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

- Publicitate -

– Verificarea sistematicã a viabilitãţii plantelor la cerealierele de toamnã;
– Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bazã de fosfor şi potasiu la speciile de toamnă semănate în epoca optimă;
– Lucruri de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole;
– Finalizarea arãturilor adânci de toamnă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole