18 ianuarie 2022 - 06:04

Prognoza Agrometeorologica 05 – 11 Octombrie 2019

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în majoritatea regiunilor Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 7…21°C, abaterile pozitive fiind de 1…11°C, în aproape toată Temperatura maximă a aerului se va încadra între 11…26°C, pe aproape teritoriul

Temperatura minimă a aerului se va situa între 2…17°C, la nivelul întregii țări, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 8…20°C, valori favorabile parcurgerii fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la speciile de toamnă. Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului. De asemenea, se pot înregistra cantități de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, îndeosebi în nordul, vestul și centrul țării. În zonele joase și de luncă se vor menţine condiții de producere a ceții, asociată cu burniță.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, conținutul de apă în stratul de sol 0-20 cm va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în cea mai mare parte a țării. Pe suprafețe agricole extinse din Moldova, local estul și sudul Dobrogei, centrul și sudul Transilvaniei, sudul, sud-estul, izolat în nordul și nord-vestul Munteniei, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va determina o evoluţie pe ansamblu normală a proceselor biologice la speciile de toamnă în aproape toată ţara, iar în zonele depresionare, ritmurile  va menţine medie şi bună pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului website: www.meteoromania.rorespectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate în afara epocii optime, precum şi pe arealele agricole unde se vor menţine deficite de umiditate în sol. Culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge germinarea (80-100%), răsărirea (50- 100%), apariţia primelor frunze (10-80%) şi înfrăţirea (10-40%), îndeosebi în culturile înfiinţate în epoca optimă. La cele semănate după 20 octombrie vor predomina fazele de germinare şi răsărire (10-100%).

Rapiţa se va afla la răsărire (40-100%), apariţia primei perechi de frunze (10-100%) ş înfrunzire (6-10 frunze), în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Sfecla de zahăr din Transilvania se va recolta pe ultimele suprafeţe. În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi şi viţa de vie vor înregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, precum şi colorarea şi căderea masivă a frunzelor.Condiţiile  agrometeorologice menţionate vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole specifice campaniei de toamnă (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături de toamnă, fertilizări, etc), la scara întregii ţări.