Prognoza AGROMETEO până de anul nou! Cum vor fi afectate culturile

Iarna aceasta se anunță a fi una blândă, dar mult mai aproape de temperaturile și condițiile normale pentru acest anotimp decât cea de anul trecut. Potrivit specialiștilor din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), temperaturile vor continua să fie ridicate în următoarele săptămâni, până de anul nou, însă se întrevăd și ninsori pe parcursul primelor două luni ale anului viitor.

”Din datele pe care le avem noi pentru următoarele trei săptămâni, temperaturile maxime vor fi mult mai ridicate decât în mod normal, deci limitele biologice pentru grâu, orz și rapiță nu se întrevăd, astfel încât să afecteze culturile”, a precizat Daniel Alexandru, șeful laboratorului de agrometeorologie din cadrul ANM, pentru AGRO TV.

Potrivit acestuia, rezerva de umiditate din sol se prezintă bine în aceste momente în aproape toată țara, însă pământul mai are nevoie de precipitații pe parcursul următoarelor luni.

”Din fericire, în momentul acesta stăm bine pe adâncimea 0-20 cm, acolo unde plantele au fost semănate, au germinat, au răsărit, iar sistemul radicular are tot ceea ce îi trebuie. Este necesar ca pe perioada iernii să se acumuleze alte cantități de precipitații, pentru că în decembrie-februarie există o perioadă de acumulare a apei în sol, când plantele sunt în repaus vegetativ și nu consumă foarte multă apă.

Din evoluția actuală și cea previzionată pentru săptămânile viitoare, credem că ne îndreptăm către o iarnă normală. Blândă, liniștită, nu cu geruri sau zăpezi foarte mari. Vom avea în mod sigur episoade scurte de zăpadă, vorbim de zonele care sunt în afara zonelor montane sau deluroase. Vor fi condiții mult mai aproape de normal, mult mai aproape coordonatele necesare pentru ca o cultură să traverseze iarna”, a mai subliniat Daniel Alexandru.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole