Prognoza agrometeo dă fiori fermierilor! Pericol de culcare a lanurilor, perforare a frunzelor și cădere a rodului!

Prognoza agrometeorologică pentru perioada 22-28 iunie emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) dă fiori fermierilor români!

Deși, per ansamblu, în acest interval va predomina un regim termic al aerului normal, în cea mai mare parte a ţării, meteorologii atrag atenția că se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Astfel, „intensificările de vânt, cu aspect de vijelie, precum şi căderile de grindină pot determina efecte mecanice asupra culturilor prin culcarea lanurilor, ruperea aparatului foliar şi perforarea frunzelor la prăşitoare, ruperea lăstarilor la viţa-de-vie, precum şi căderea rodului la pomii fructiferi, îndeosebi la începutul intervalului”, se arată în progoza agrometeorologică a ANM.

Pe de altă parte, specialiștii Laboratorului de agrometeorologie menționează că procesele vegetative ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor fi normale şi chiar intensificate, ca urmare a temperaturilor din aer şi sol mai ridicate decât în mod obişnuit, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Potrivit analizei agrometeorologice a ANM, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă se vor afla la maturitate în lapte (50-100%) şi ceară (20-100%), precum şi maturitate deplină (10-50%) la orz. Culturile tardive din zonele nordice îşi vor definitiva înspicarea (90-100%), aflându-se predominant la înflorire şi maturitate în lapte (10-100%).

Sub aspect fenologic, rapiţa îşi va defintiva formarea silicvelor (100%), înregistrându-se totodată creşterea boabelor în silicve (10-100%), izolat fiind posibil începutul maturităţii depline (10-30%).

Pe majoritatea suprafeţelor cultivate, la floarea-soarelui se vor semnala înfrunzirea (14-29 frunze) şi formarea calatidiului (10-100%), precum şi înflorirea (10-20%), în special în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.

Funcţie de data semănatului, porumbul va parcurge predominant dezvoltarea aparatului foliar (10-18 frunze) în toate zonele de cultură, iar la hibrizii extratimpurii se va putea declanşa faza de apariţie a paniculului. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe arealele agricole afectate de seceta pedologică, se mai arată în raportul agrometeorologic al ANM.

La sfecla de zahăr predominante vor fi fazele de înfrunzire (14-26 frunze) şi îngroşare a axei hipocotile (10-70%), iar la cartof se vor înregistra formarea/creşterea lăstarilor, tuberizarea şi îmbobocirea/înflorirea (10-100%).

În toate plantaţiile, speciile pomicole se vor afla în fazele de creştere a rodului/lăstarilor/frunzelor, iar la soiurile timpurii de cireş, vişin şi cais se va continua acumularea zaharurilor, coacerea fructelor şi recoltarea acestora.

La viţa-de-vie vor predomina înfrunzirea, creşterea lăstarilor şi înflorirea, iar la soiurile timpurii, formarea şi creşterea boabelor.

Lucrările agricole de sezon (erbicidări, fertilizări, praşile mecanice/manuale, tratamente fitosanitare etc.) se vor efectua în condiţii optime, exceptând zilele cu precipitaţii, se mai se mai arată în analiza agrometeorologică a ANM.

În ceea ce privește rezerva de umiditate a solului, specialiștii Laboratorului de agrometeorologie arată că pe profilul
de sol 0-100 cm, în cultura grâului de
toamnă, conținutul de umiditate va prezenta valori scăzute(secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Crișana și Maramureș, pe
suprafețe extinse din Moldova, Dobrogea
și Transilvania, local în nordul, estul și sudul Munteniei, estul, centrul și sudul Olteniei, nordul și nord-vestul Banatului. Rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare și izolat apropiate
de optim, local în nordul, vestul, centrul și sudul Munteniei, nordul, estul și sudul Olteniei, nord-estul și vestul Banatului, nordul, izolat sudul și sud-vestul Transilvaniei, centrul Moldovei, sud-vestul Dobrogei.

Aprovizionarea cu apă a solului pe adâncimea 0-100 cm, în cultura de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în cea mai mare parte a Olteniei și Transilvaniei, local în nordul, vestul, centrul, și sudul Munteniei, nordul, nord-vestul, izolat centrul și sud-vestul Moldovei, nord-estul Banatului și sud-estul Crișanei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se vor înregistra în Dobrogea și Maramureș, pe suprafețe extinse din Moldova, Banat și Crișana, local în nordul, estul și sudul Munteniei, sudul și estul Olteniei, izolat nord-vestul, centrul, sudul și estul Transilvaniei, se arată în prognoza agrometeorologică a ANM.

Sub aspect termic, temperaturile vor fi normale în cea mai mare parte a ţării. Astfel, potrivit meteorologilor, temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 16°C și 26°C, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregului teritoriu agricol.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 23°C și 34°C, în majoritatea zonelor de cultură, valori mai ridicate fiind posibile în zonele de câmpie.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între 7°C și 19°C în toate regiunile agricole, se mai arată în prognoza agrometeorologică a ANM.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole