7 decembrie 2021 - 17:57

Profil de ministru! Cum trebuie sa arate noul sef de la Agricultura?

În ediția de miercuri, 16 octombrie, a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a discutat împreună cu invitații despre cum ar trebui să arate viitrul ministru al Agriculturii și Dezvltării Rurale. În platoul AGRO TV au fost prezenți președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, precum și inginerii Aurel Pană și Ionuț Olteanu. 

Laurențiu Baciu a subliniat nevoia de profesiniști în fruntea ministerului. ”Noi trebuie să înțelegem odată, măcar acum, după 30 de ani, că în locurile cheie avem nevoie de profesioniști. Tot punem oameni la voia întâmplării, să-i avem la număr, doar pentru că vorbesc frumos sau pentru relații de rudenie, dar cărora le lipsește practica și care n-au produs în viața lor un leu. Din păcate, în spectrul politic, asta se întâmplă. Sunt foarte curios ce se va întâmla acum, pentru că noi întotdeauna am sperat: lasă că pleacă ăștia și o să vină ceilalți și o să facă treabă. Sunt curios cât de pofesioniști vor fi. Un ministru, ca să poată să conducă Ministerul Agriculturii, trebuie să aibă în spate o experiență de cel puțin 25-30 de ani, în care să fi muncit efectiv și în care să fi făcut studii pe domeniu, ca să poți să spui că poate să ducă un business în agricultură”, a precizat președitele LAPAR.

Acesta a mai pus în evidență faptul că noul ministru trebuie să fie deschis la dialog și să fie dispus să găsească soluții, nu să fie influențat de programul de partid. ”În foarte multe probleme care apar în producții se găsesc soluții pentru care nu trebuiesc cheltuiți bani. Dar trebuie găsită o înțelegere, pentru că dacă vii și spui că acesta e programul partidului și îl citești în fiecare dimineață ca pe Biblie indiferent dacă este sau nu conform cu realitatea, n-am făcut nimic. Noul ministru o să aibă o sarcină foarte imortantă (…) iar dacă e bazat, pune și condiții: da, accept postul de ministru, dar nu numai așa, de ochii lumii, ci vreau să fac ceva ca să rămână în urma mea. Și atunci pune condiții”, a mai subliniat Baciu.

În aceeași notă sa aflat și fermierul Puiu Ilisei, intervenit în emisiune prin telefon: ”Eu cred că ministru al Agriculturii ar trebui să fie un fermier, cineva care a trecut prin greul pe care îl ducem noi în momentul ăsta. Eu n-aș vedea un politruc la conducerea MADR. Trebuie să fie fermier sau fost fermier”, a menționat acesta.

Pe de altă parte, fermierul și inginerul Ionuț Olteanu a venit cu o altă perspectivă legată de profilul viitorului șef de la Agricultură. În opinia acestuia, noul ministru nu trebuie să fie neapărat un fermier, dar trebuie să fie un bun manager.

”Se tot veiculează ideea unui fermier în fruntea ministerului. Eu nu agreez această idee. Eu sunt fermier și, întradevăr, mi-ar conveni să fie un fermier cu multă experiență și cu rezultate, dar, în același timp aș avea încredere și într-un manager bun. Un manager știe să navigheze, știe să își formeze echipa, știe să o cordoneze și știe de unde să se informeze ca să poată lua decizii”, a precizat Olteanu.