Prețul grâului se menține la cote ridicate și în 2022, însă ținând cont de creșterile masive ale prețurilor îngrășămintelor, energiei și celorlalte inputuri necesare pentru fermieri, valoarea cerealelor nu este încă suficient de mare pentru a-i aduce la un nivel ridicat de rentabilitate.
Potrivit președintelui Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești”, Valeriu Tabără, fermierii care vor vinde producțiile de grâu de anul acesta cu prețuri mai scăzute de 1,6 lei/kg nu vor fi rentabili. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat realizatorului Ovidiu Ghinea, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.
”În 2011, prețul grâului a ajuns la 1,1 lei/kg, la prețurile de atunci ale inputurilor. Astăzi, eu nu văd un preț care să dea rentabilitate sub 1,6-1,7 lei/kg de grâu, poate chiar 2 lei. Atenție la ce spun, pentru că este o cifră aproape incredibilă. La aceste costuri cu îngrășămintele, pesticidele, sistemul de depozitare, abia acest preț îmi dă certitudinea unui element de continuitate”, a precizat Valeriu Tabără.
Președintele ASAS prevede creșteri foarte mari ale prețurilor și la plantele proteaginoase, în special soia.
”La rapiță și la plantele tehnice, la plantele oleaginoase, rata de creștere a prețului de piață se va menține ridicată. Eu prevăd o creștere foarte mare la soia și plantele proteaginoase. De altfel, într-una din măsurile din Planul Național Strategic, se propune o strategie pentru producerea de sămânță la proteaginoase, având în vedere rolul în măsurile de mediu care trebuie luate”, a mai spus Valeriu Tabără în direct la AGRO TV.
2 răspunsuri
TABARA CARE A DISTRUS AGRICULTURA AR FACE BINE SA TACA
Tabără a făcut grîul republicanul cînd era ministrul agriculturii