20 mai 2022 - 07:18

Semnal de ALARMĂ în legumicultură! ”Produsul autohton va dispărea de la raft”

Produsul autohton ar putea să dispară de pe rafturile magazinelor din România, avertizează legumicultorii. În cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea, mai mulți producători au spus că în fiecare an își văd din ce în ce mai mulți colegi de breaslă renunțând la legumicultură, pentru că afacerile lor merg în pierdere.

”Este un context al prețurilor care trebuie discutat, pentru că marile magazine adaugă mai mult decât noi. Eu livram la 1,5 lei net costul meu, 2,1 cu ladă cu tot, iar ei aveau la raft 5,7 sau 5,9 lei”, a precizat legumicultorul Claudiu Breazu din județul Buzău.

Potrivit președintelui OIPA Legume Fructe, Gheorghe Vlad, prețurile dezavantajoase oferite legumicultorilor de către marile rețele comerciale de ani de zile a dus la o diminuare a suprafețelor cultivate cu legume, iar dacă lucrurile vor continua în aceeași direcție, produsul autohton va dispărea de pe rafturile magazinelor.

”S-a lucrat la a acorda un preț foarte scăzut tuturor producătorilor o perioadă de câțiva ani de zile, în a elimina efectiv producția. Astăzi suntem în situația în care majoritatea legumicultorilor și-au găsit și job-uri. Suprafața cultivată cu legume a fost și este în scădere, pentru că au oferit prețuri proaste, să te dezguste să mai cultivi. Cred că va exista acea criză alimentară de care se tot vorbește și produsul autohton va fi fizic absent de la raft”, a subliniat Gheorghe Vlad în direct la AGRO TV.

Afirmația președintelui OIPA Legume Fructe este susținută și de alți producători, care spun că în fiecare an își văd colegii de breaslă renunțând la a mai lucra pământul.

”Acest fenomen continuă. Și acum renunță producători din cooperativă la a mai lucra pământul. În fiecare an avem unul-doi legumicultori pe care ne chinuim cumva să îi înlocuim, ca să rezistăm”, a precizat Anca Marcu, membră a Cooperativei agricole ”Lunca Someșului Mic”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.