21 ianuarie 2022 - 03:53

Produsul agricol importat din SUA, care a costat România 41,6 milioane dolari

Anul trecut, România a achiziționat de la exportatorii nord-americani semințe de floarea soarelui în valoare de 41,6 milioane dolari, la un cost de achiziție majorat cu 42% față de cel înregistrat în 2019.

Mai mult, datele Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA) relevă faptul că 87,7% din cantitatea de marfă importată a ajuns în România indirect, prin porturile din Italia și Olanda. Și asta în condițiile în care, direct de pe continentul nord-american am achiziționat sămânță de floarea soarelui de doar 5 milioane de dolari.

„Aceasta este o creștere notabilă față de anul trecut (42%), datorită unei cereri crescute, în special pentru floarea soarelui destinată însămânțărilor”, se arată în analiza USDA.

Potrivit documentului citat, semințele de floarea-soarelui se află în topul produselor americane exportate către România, dacă nu sunt luate în calcul și diversele preparate alimentare neincluse în alte categorii, a căror valoare a fost de 47,7 milioane de dolari.

De ce am importat atât de multă floarea soarelui

Anul trecut s-a înregistrat o scădere de 28% a producţiei de floarea-soarelui, până la 2,24 milioane de tone, ceea ce a redus exporturile României cu 37%. Seceta de din 2020 a afectat puternic şi recolta de floarea-soarelui a celorlalţi mari producători europeni, precum Franţa şi Ucraina.

Potrivit Ministerului Agriculturii, cantitatea de sămânță de floarea-soarelui importată în toamna anului trecut și primăvara acestui an este de 3.677 tone și provine din SUA, Turcia și Serbia. Cu o recoltă de 3,4 milioane tone în 2019, România s-a plasat pe primul loc în Uniunea Europeană atât în ceea ce priveşte producţia, cât şi suprafaţa cultivată.