Produsul agricol importat din SUA, care a costat România 41,6 milioane dolari

Anul trecut, România a achiziționat de la exportatorii nord-americani semințe de floarea soarelui în valoare de 41,6 milioane dolari, la un cost de achiziție majorat cu 42% față de cel înregistrat în 2019.

Mai mult, datele Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA) relevă faptul că 87,7% din cantitatea de marfă importată a ajuns în România indirect, prin porturile din Italia și Olanda. Și asta în condițiile în care, direct de pe continentul nord-american am achiziționat sămânță de floarea soarelui de doar 5 milioane de dolari.

„Aceasta este o creștere notabilă față de anul trecut (42%), datorită unei cereri crescute, în special pentru floarea soarelui destinată însămânțărilor”, se arată în analiza USDA.

Potrivit documentului citat, semințele de floarea-soarelui se află în topul produselor americane exportate către România, dacă nu sunt luate în calcul și diversele preparate alimentare neincluse în alte categorii, a căror valoare a fost de 47,7 milioane de dolari.

De ce am importat atât de multă floarea soarelui

Anul trecut s-a înregistrat o scădere de 28% a producţiei de floarea-soarelui, până la 2,24 milioane de tone, ceea ce a redus exporturile României cu 37%. Seceta de din 2020 a afectat puternic şi recolta de floarea-soarelui a celorlalţi mari producători europeni, precum Franţa şi Ucraina.

Potrivit Ministerului Agriculturii, cantitatea de sămânță de floarea-soarelui importată în toamna anului trecut și primăvara acestui an este de 3.677 tone și provine din SUA, Turcia și Serbia. Cu o recoltă de 3,4 milioane tone în 2019, România s-a plasat pe primul loc în Uniunea Europeană atât în ceea ce priveşte producţia, cât şi suprafaţa cultivată.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole