Românii, ca și alte națiuni, încep să devină din ce în ce mai conștienți de importanța unui stil de viață sănătos. Acest fapt se reflectă și în preocuparea pentru alimentele pe care le consumă. Un studiu realizat de o companie specializată în cercetare de piaţă şi consultanţă informează că 69% dintre români spun că aleg să cumpere produse alimentare cât mai naturale, în timp ce 68% se orientează spre produsele autohtone, românești, informează AGERPRES.
În acest sens, Mirela Bâlcan, Senior Partner Mind the Gap, spune că tendința românilor nu este neapărat nouă, însă sa accentuat tot mai mult în ultima vreme, datorită mai multor factori: „Interesul românilor faţă de alimentaţia sănătoasă nu este neapărat o noutate, dar a devenit o tendinţă mai vizibilă sub influenţa unor factori precum: campaniile educaţionale lansate de autorităţi în mass media (legate de consumul de sare, apă, grăsimi, alcool), iniţiativele unor retaileri populari de încurajare a consumului de produse locale, proaspete sau naturale, promovarea intensivă a gamelor bio sau cu ingrediente sănătoase”, precizează Bâlcan, citată de AGERPES.
Mai mult, 34% dintre români iau suplimente alimentare sau fac diverse tratamente naturiste pentru a preveni instalarea unor afecţiuni. De asemenea, studiul Mind the Gap mai informează că sportul începe să fie un element din ce în ce mai important în viața românilor. 32% dintre români declară că fac sport minimum o dată pe săptămână, iar dintre aceştia cei mai activi sunt tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani, care fac mişcare în proporţie de 56%. De partea cealaltă, grupa de vârstă 50 – 59 de ani este cea mai sedentară, cu doar 16%. În plus 24% dintre respondenții sondajului declară că folosesc gadgeturi care îi ajută să monitorizeze calitatea somnului, consumul de calorii sau activitatea fizică.
Studiul a fost realizat în martie 2019, la nivel naţional (urban şi rural), pe un eşantion de 1000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 70 ani, într-un parteneriat Mind the Gap şi Mia Research.