O gamă de specialități din carne fără conservanți chimici adăugați, produsă printr-un procedeu unic în România, prin maturare în mediul special al unei vechi galerii de sare din Salina Turda, a fost scoasă pe piață de un producător clujean.
Gama de produse este realizată doar din carne de porc crescut în gospodărie, cumpărată de la săteni din zona Transilvaniei, din rasele Bazna și Marele Alb. Carnea stă la maturare timp de 25 de zile într-una din galeriile nefolosite ale vechii saline de la Turda, unde fluctuațiile de temperatură și umiditate sunt foarte mici.
Directorul fabricii producătoare, Olivian Bogdan, a explicat miercuri că Salina Turda a fost folosită deseori, în alte vremuri, ca depozit de brânzeturi și că astfel i-a venit ideea de a găsi o modalitate similară de folosire a mediului salin pentru produsele din carne.
Astfel, producătorul nu va scoate pe piață niciodată mai mult de 400 de kilograme pe lună, fiind limitat de reglementările specifice unui produs tradițional.
La rândul său, directorul Salinei Turda, Simona Baciu, a explicat că folosirea galeriei (care nu este inclusă în zona turistică) în scopul maturării produselor din carne, a fost atestată din punct de vedere sanitar-veterinar. În opinia sa, crearea unui brand de produs tradițional care este legat de salină va crește și mai mult vizibilitatea obiectivului, sprijinind în același timp economia locală.
În 1932, salina Turda a fost închisă după o folosire continuă de câteva sute de ani, iar după o perioadă în care a servit ca adăpost anti-aerian, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, a fost inclusiv depozit pentru brânzeturi.
Societatea comercială care produce aceste sortimente de carne de porc, sub numele de Salinate, funcționează în Turda și are 350 de angajați, potrivit AGERPRES.