“Produs in Romania” INTERZIS pe rafturi! Ce spune noua LEGE

Mai multe modificări legislative care au avut loc luna trecută şi care au intrat în vigoare din 16 mai dezavantajează producătorii autohtoni și vor induce în eroare mii de cumpărători. Potrivit Legii nr. 28/2020 care a venit în completarea Legii nr. 321/2009, cea mai mare schimbare este aceea că nu vom mai vedea la raft produsele românești și asta pentru că au fost interzise la raft cuvintele “produs în România”. Astfel, comercianții nu vor mai putea afişa faptul că este vorba despre produse româneşti, ceea ce va face ca acestea să fie mai greu de identificat.

Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor din România și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a explicat de ce au fost interzise cuvintele “Produs în România” pe rafturile din magazinele din țară. 

“Pe înțelesul tuturor, explic în 30 de secunde. Am făcut o lege care era normal să fie pentru producția românescă și pentru produsul românesc. Bruxelles, în momentul în care a văzut-o, a citit-o și a spus foarte clar: Ilegal pentru România dacă nu modificați și ne-a spus să scoatem pe rând. Scoateți produs românesc, scoateți filieră scurtă, scoateți, scoateți, scoateți, scoateți, pentru că altfel intrați în ilegalitate.

Când a fost totul scos, a zis: acum gata, puteți să o promulgați (n.r. legea). Am discutat cu domnul Stănescu, președintele comisiei de Agricultură și mi-a spus foarte clar că au fost obligați de Comisia Europeană să facă chestiunea asta pentru că altfel ne amendau de ne mergeau fulgii. Pentru neconformitatea unor lucruri, ei lucrează la o nouă lege în care să pună lucrurile într-o altă scară. Dacă nu schimbam, primeam niște amenzi usturătoare. Ni s-a dat dispoziție!”, a declarat Adrian Rădulescu la B1TV.

Silviu Costea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov, a făcut la rândul său câteva precizări despre prevederile noii legi. Potrivit acestuia, produsele autohtone vor putea pierde din vizibilitate şi acces în marile magazine în detrimentul produselor din import, care nu întodeauna se evidenţiază prin calitate superioară, dar subvenţiile şi politicile agricole din ţările de origine fac ca preţul la raft să fie mai accesibil. 

Întrebat de ce nu mai este voie, dar și dacă se mai pot organiza standuri separate cu produse tradiționale românești, Silviu Costea a răspuns:

„Din păcate, o lege care se aplică din 16.05 interzice sau nu recomandă acest lucru. S-a văzut în România că oamenii caută produsele românești, pentru că sunt de bună calitate și atunci căutau pe produse să vadă scris: produs românesc, componente românești. Lucrul acesta, începând cu 16 mai nu mai este obligatoriu. Deci abrogă punctele care cuprindeau definiția termenilor: carne românescă, produs românesc. Așa sună legea. Avem datoria să susţinem micii producători alimentari zonali, aceştia reprezentând o parte importantă în păstrarea tradiţiei şi specificului local!

Asta cu standurile separate rămâne la negociere, însă până acum magazinele aveau obligația să asigure produselor românești 51% din gama respectivă și această obligativitate a scăzut. Magazinele nu mai sunt obligate să asigure 51% pentru lanțul de alimente”, a declarat Silviu Costea în direct la B1 TV. 

În ceea ce îi privește pe comercianți, legea mai aduce o serie de modificări. Dacă până acum erau obligați ca în termen de 30 de zile să plătească marfa producătorului, această regulă a fost eliminată. Mai mult, termenul de 7 zile în care trebuiau plătite produsele proaspete a crescut de la 7 la 14 zile.

Citește și
1 Comentariu
  1. Andrei spune

    Da` un drapel românesc, o ilustrare grafică sugestivă ca marcă de țară și care să fie obligatorie pe toate produsele fabricate în România, precum timbrul pentru băuturi alcoolice… Vreuna dintre variantele astea nu poate fi utilizată?

Parerea voastra este intotdeauna importanta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult