Producții DEZASTRU la cerealele păioase! Recolte de 1-2 tone/hectar

Deși producția de cereale păioase la nivel național se anunță a fi una bună anul acesta, nu toți fermierii trec prin momente fericite. În unele cazuri, recoltele sunt infime, iar fermierii spun că pe unii dintre ei îi paște falimentul.

În zona județului Giurgiu, fermierul Ștefan Muscă, președinte al Sindicatului Fermierilor Patrioți, spune că producția de orz pe care a înregistrat-o anul acesta este de doar 2,5 tone/hectar. La grâu, situația este și mai rea, pentru că terenul i-a fost inundat și nu mai poate intra la recoltat.

”Am făcut producție de 2.500 kg/hectar la orz. La grâu nu pot să mai ies din cauza apei. Nu poți nici cu elicopterul, pentru că s-a format gârlă, nu mai pot să trec. Grâul va muri acolo, nu mai am cum să mai ajung la el, din cauza statului care n-a venit să tragă apa de pe canalele de desecare, iar mie mi-au inundat 145 de hectare de teren”, a precizat Ștefan Muscă pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Situația nu e roz nici în zona de vest, în județul Bihor. Fermierul Florin Ciurdariu spune că producțiile de cereale din zona sa sunt foarte mici, iar calitatea grâului este foarte proastă. Asta va însemna venituri mici pentru fermieri, chiar dacă culturile au fost înființate cu costuri mari.

”Am început săptămâna trecută cu recoltatul culturii de rapiță, am încheiat ieri după masă. Azi am început să tăiem păioasele, iar producția la orz este una destul de slabă. Am tăiat la un coleg din localitatea Leș, a închis pe 2.300 kg/hectar. A avut parcelă și cu 1 tonă/hectar.

După masă am început la grâu, n-am încheiat încă o parcelă ca să știm media, dar nu cred că depășim 4 tone. Din punct de vedere al calității, este foarte slab grâul. Indicele de sedimentare este mic, hectolitricul, glutenul, deci o marfă slabă. Asta înseamnă un preț mic, cantitatea este mică, inputurile au fost destul de scumpe, costul culturilor din această vară este ridicat, ceea ce va însemna falimentul multor societăți cu profil agricol”, a precizat Florin Ciurdariu pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole