20 mai 2022 - 01:42

Producție de peste 23 tone/hectar! Care e secretul ”Porumbului de Aur”

Fermierul Mihai Solomei, director general al al Al-Dahra Agricost Insula Mare a Brăilei, a câștigat mult râvnitul trofeu ”Porumbul de Aur” la irigat, decernat de Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR), în cadrul celei de-a VII-a ediții a Congresului APPR ”De la fermieri pentru fermieri”.

Secretul fermei din insula mare a Brăilei constă într-un sistem de irigații de ultimă generație și axarea pe agricultura digitală, investiții care au dus la o producție record de peste 23 de tone de porumb la hectar.

”Vreau să le mulțumesc colegilor mei pentru producția record obținută anul trecut; este vorba de peste 23 tone/hectar. În spate este o muncă destul de mare și puternică. Sunt 20 de ani de investiții în insula mare a Brăilei, nu s-a obținut această producție peste noapte. S-au schimbat multe, s-a investit în utilaje, s-a investit în tehnologie, în agricultura de precizie, în agricultura digitală, în cartarea solului și bineînțeles, s-a investit în cercetare și testare.

Fără cei care ne livrează inputuri, substanțe chimice, fără cercetători și fără oameni care să ne învețe să facem agricultură, n-am fi reușit. Gândul nostru este de a fi sustenabili și durabili. Dar fără apă, nu o putem face. Insula mare face acest lucru pentru că a investit foarte mult în irigații în ultimii ani, iar 92% din cele 56.000 de hectare sunt irigate.

Acest proiect pe care l-am avut anul trecut pe 100 de hectare, unde am testat și am reușit să facem o producție record, este un sistem integrat cu irigație tip pivot pe 75% din suprafață, iar pe restul de 25 de hectare s-a implementat un sistem de irigație subterană, proiect pe care l-am făcut anul trecut în martie, iar rezultatele au fost excepționale. Anul acesta încercăm să ducem acest proiect pe 1.000 de hectare.

Avem avantajul că sistemul se controlează dintr-un singur loc, avem senzori de umiditate pe adâncime de la 0 la 50 centimetri, deci lucrurile au fost controlate la un nivel destul de ridicat. N-a fost o investiție foarte mare, undeva la 3.200 de euro/hectar, dar din punctul meu de vedere, investiția s-a recuperat într-un an de zile”, a precizat ing. Mihai Solomei în discursul său de acceptare a trofeului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.