Producție de peste 23 tone/hectar! Care e secretul ”Porumbului de Aur”

Fermierul Mihai Solomei, director general al al Al-Dahra Agricost Insula Mare a Brăilei, a câștigat mult râvnitul trofeu ”Porumbul de Aur” la irigat, decernat de Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR), în cadrul celei de-a VII-a ediții a Congresului APPR ”De la fermieri pentru fermieri”.

Secretul fermei din insula mare a Brăilei constă într-un sistem de irigații de ultimă generație și axarea pe agricultura digitală, investiții care au dus la o producție record de peste 23 de tone de porumb la hectar.

”Vreau să le mulțumesc colegilor mei pentru producția record obținută anul trecut; este vorba de peste 23 tone/hectar. În spate este o muncă destul de mare și puternică. Sunt 20 de ani de investiții în insula mare a Brăilei, nu s-a obținut această producție peste noapte. S-au schimbat multe, s-a investit în utilaje, s-a investit în tehnologie, în agricultura de precizie, în agricultura digitală, în cartarea solului și bineînțeles, s-a investit în cercetare și testare.

Fără cei care ne livrează inputuri, substanțe chimice, fără cercetători și fără oameni care să ne învețe să facem agricultură, n-am fi reușit. Gândul nostru este de a fi sustenabili și durabili. Dar fără apă, nu o putem face. Insula mare face acest lucru pentru că a investit foarte mult în irigații în ultimii ani, iar 92% din cele 56.000 de hectare sunt irigate.

Acest proiect pe care l-am avut anul trecut pe 100 de hectare, unde am testat și am reușit să facem o producție record, este un sistem integrat cu irigație tip pivot pe 75% din suprafață, iar pe restul de 25 de hectare s-a implementat un sistem de irigație subterană, proiect pe care l-am făcut anul trecut în martie, iar rezultatele au fost excepționale. Anul acesta încercăm să ducem acest proiect pe 1.000 de hectare.

Avem avantajul că sistemul se controlează dintr-un singur loc, avem senzori de umiditate pe adâncime de la 0 la 50 centimetri, deci lucrurile au fost controlate la un nivel destul de ridicat. N-a fost o investiție foarte mare, undeva la 3.200 de euro/hectar, dar din punctul meu de vedere, investiția s-a recuperat într-un an de zile”, a precizat ing. Mihai Solomei în discursul său de acceptare a trofeului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole