5 august 2021 - 08:54

Producția de vin a Romaniei, mai mica în acest an

Producția de vin a României, cu 7% mai mică în acest an, comparativ cu 2019 si a ajuns la 3,6 milioane de hectolitri, conform datelor emise de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIV).

„Țări precum România (3,6 milioane hectolitri) și Grecia (2 milioane hectolitri) au înregistrat o evoluție negativă, atât în raport cu 2019 (minus 7%, respectiv minus 2%) cât și cu media din ultimii cinci ani (minus 12%, respectiv minus 17%)”, precizează OIV.

La nivel mondial, estimările arată că producția de vin din anul acesta va rămâne sub media din ultimilor ani, fiind afectată în special de volumele reduse din America de Sud si Uniunea Europeană. Astfel, producția globală de vin se va situa în acest an între 253,9 și 262,2 milioane hectolitri, punctul de mijloc al acestui interval fiind 258 milioane hectolitri.

Conform acestor date estimate, anul 2020 va fi al doilea an consecutiv în care producția globală de vin va fi sub media multianuala, după ce în 2018 a urcat la un nivel record de 294 milioane hectolitri.

„Aceasta nu trebuie considerata in mod necesar ca o veste negativa pentru sectorul vinului, avand in vedere contextul actual, unde tensiunile geopolitice, schimbarile climatice si pandemia de COVID-19 genereaza un nivel ridicat de volatilitate si incertitudine pe piata globala a vinului”, a informat OIV intr-un comunicat de presa.