Producerea energiei la ferme. Ce trebuie să știți înainte de a începe

Producerea energiei la ferme este o nouă cale de explorat pentru agricultori. Energiile regenerabile: solar, biogaz, energie eoliană etc. sunt cateva dintre posibilitățile pe care le pot analiza jucătorii din sector care vor fi prezenți la Salonul Internațional de Agricultură de la Paris (SIMA), din 6 – 10 noiembrie 2022.

Celula fotovoltaică. Producerea energiei la ferme cu ajutorul fotovoltaicului poate combina, în cel mai bun caz, autoconsumul cu un contract de vânzare al excedentului.

O centrală de 100 kWp necesită în medie 500 m2 de panouri la un cost între 0,80 euro și 1 euro pe watt instalat, excluzând racordarea. Sunt necesari aproximativ 10 ani pentru a amortiza o instalație standard. „Sunt posibile diferite formule de recuperare a energiei electrice produse”, explică Isabelle Hascoët, consilier solar fotovoltaic pentru Asociația Fermiilor Producători Asociați de Electricitate Fotovoltaică (APEPHA). În total, la vânzare, tariful este de 0,1003 €/kW pentru toate instalațiile (pe clădiri) de la 100 kWc. Această soluție este preferată atunci când nevoile de electricitate sunt reduse. În caz contrar, se poate apela la un autoconsum total care conduce la economisirea banilor la factura de energie electrică, protejează împotriva creșterilor de preț și are zero costuri de conectare. Consiliera precizează că se mai poate „combina autoconsumul cu un contract de vânzare a excedentului pentru a pune în valoare ceea ce produc panourile, pe lângă nevoile acestuia”.

Metanizarea

Metanizarea necesită investiții mai mari. Studiul PRODIGE 2 realizat în perioada 2017-2020 de către rețeaua Camerelor de Agricultură din Franța a estimat investiția medie la 7.700 €/kW electricitate (cogenerare) și 31.500 €/Nm3 (injecție). Contractele de achiziție se stabilesc pe o perioada de 20 de ani, cu preț garantat.

- Publicitate -

Și în România a existat o experiență destul de bogată în acest domeniu dar, în prezent, sunt încă mult prea puține instalații care să producă biogaz din gunoiul de grajd. Probabil că în viitor aceste noi tehnologii vor fi aplicate și la noi în țară la o scară mai largă, contribuind astfel la reducerea a două tipuri de poluare: în primul rând, poluarea apei cu nitrații din gunoiul de grajd, pentru că aceste instalații vor crește gradul de colectare și de bună gospodărire a bălegarului și, în al doilea rând, poluarea generată de metanul din gunoiul de grajd, care este transformat prin ardere în CO2, de 20 de ori mai puțin nociv pentru efectul de seră.

În Germania, Olanda, Franța și alte țări au fost puse la punct tehnologii și instalații care permit obținerea unor cantități însemnate de energie din gunoiul de grajd. Este celebru exemplul unor ferme din Germania care asigură încălzirea pe timp de iarnă a localităților limitrofe folosind ca materie primă reziduurile provenite de la grajduri. 

 Biogazul este, în prezent, mai competitiv decât gazul natural rusesc

 Potrivit lui Laurent Pauchard, director al Methalac: „Sectorul ar trebui să-și vadă prețul crescut, deoarece biogazul este, în prezent, mai competitiv decât gazul natural rusesc”.

Energia eoliană este cel mai scump mod de producere a energiei regenerabile, din punct de vedere al investițiilor, dar și energia care generează cele mai bune venituri. Venitul generat poate varia de la 12.000 € la 30.000 € pe an. Pentru fermierii care sunt de acord să-și pună la dispoziție terenul, închirierea este deja o remunerație importantă. Dar, specialistii le sugerează să meargă mai departe, intrând în proiectul parcului eolian. Cel mai adesea, fermierii încep să se regrupeze deoarece o turbină eoliană reprezintă o investiție de 5 până la 6 milioane de euro, all inclusive. Este necesar un capital propriu de 20%.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole