20 ianuarie 2022 - 04:32

Producatorii de utilaje fac pasul decisiv si includ agricultura in Economia circulara

Industria europeană a utilajelor agricole, reprezentată de Asociația Europeană a Constructorilor de Mașini Agricole-CEMA, susține pe deplin conceptul de economie circulară, lansând programul ”Dezvoltarea potențialului echipamentelor agricole moderne pentru economia circulară” (Unleashing the potential of modern farm equipment for the Circular Economy).  

Programul își propune să promoveze mașini agricole inteligente, dedicate, care pot crea o valoare adăugată deosebită aceastei inițiative și pot contribui în mod semnificativ la atingerea obiectivelor UE mai largi, precum Uniunea Energetică, obiectivele climatice și accederea agriculturii la niveluri mai ridicate de eficiență a resurselor.

Pentru aceasta, producătorii de mașini și utilaje vor genera cunoștințe și vor oferi modalități inovatoare de transformare a mărfurilor agricole într-un aport mai adecvat pentru inițiativele de reutilizare. În acest scop, utilajele agricole avansate pot face diferența pentru fermieri și contribuția lor la inițiativă. Ca atare, industria de mașini agricole se angajează să fie un contribuabil activ la acest proces.

În ceea ce privește inițiativele privind economia circulară, trebuie subliniat faptul că utilajele agricole sunt bunuri de capital produse în volume mici, care implică un cost relativ ridicat de producție. În consecință, investiția avansată pentru clienți este semnificativ ridicată. Este important de menționat că fermierii vor face investiții pe termen lung doar dacă valoarea adăugată este clară: creșterea protecției mediului a zonelor agricole, îmbunătățirea condițiilor de muncă și susținerea activităților economice ale fermierilor.

Agricultura este deja un sector foarte reglementat. În acest sens, măsurile care încurajează în continuare o abordare a economiei circulare ar trebui să ofere fermierilor mijloacele care creează noi procese durabile, din punct de vedere economic, luând în considerare aspecte cheie, precum protejarea biodiversității, îmbunătățirea practicilor agricole (de exemplu, gestionarea apei și conservarea calității solului). Pentru ca aceste inițiative să fie pe deplin de succes, fermierii ar trebui să fie beneficiarul central al unei astfel de abordări.

Mașinile agricole moderne pot contribui foarte mult la câștigurile Economiei circulare, în ceea ce privește reducerea deșeurilor și reutilizarea reziduurilor agricole în timpul procesului de producție alimentară. Utilizarea de mașini agricole  inteligente, eficiente și conectate, va permite utilizarea precisă și optimizată a resurselor într-o anumită zonă, luând în considerare, de exemplu, o compoziție specifică a solului sau o adâncime a stratului de apă.

Însă, deși tehnologia avansează rapid, rata de reînnoire a mașinilor agricole este destul de mică. Vârsta medie a tractoarelor în unele țări ale UE este în jur de 30-40 de ani, iar situația nu este mult mai bună pentru alte tipuri de echipamente, cum ar fi pulverizatoarele, semănătoarele etc. Ca urmare, agricultura digitală poate îmbunătăți economia circulară. Utilizarea datelor fermei, informațiile despre gestionarea fermelor, sistemele și instrumente digitale, le permit deja fermierilor să dobândească un nivel fără precedent de cunoștințe despre culturile, animalele și operațiile lor, fiind mai conectați la restul lumii. Iar accesul la instrumentele digitale pot sprijini fermierii, după cum urmează:

  • să fie mai eficienți în utilizarea resurselor (aplicarea inputurilor, gestionarea apei, protecția solului) în agricultură și în sisteme de producție mai bune;
  • să aibă un rol mai puternic în lanțul valoric alimentar
  • dezvoltarea de noi idei de afaceri legate de practicile de valorificare a deșeurilor precum bio-metanul, peleții, biocombustibilii.

Acestea fiind spuse, potențialul tehnologiilor de agricultură de precizie este acolo, dar, conform ultimelor informații, UE estimează că doar 25% din fermele din UE utilizează tehnologii care includ o componentă a acestor tehnologii. Prin urmare, înlocuirea inevitabilă a vechii flote de vehicule agricole reprezintă o oportunitate semnificativă de a încorpora simultan instrumentele digitale necesare, care pot face diferența pentru îmbunătățirea practicilor agricole și a economiei circulare.