Producătorii de legume și fructe vând în pierdere! Costurile de producție au crescut cu 60%!

2021 a fost un an extrem de dificil pentru producătorii de legume și fructe, iar perspectivele pentru 2022 nu sunt deloc grozave. Creșterea cu 60% a costurilor de producție, concomitent cu scăderea prețului de vânzare le-au dat mari bătăi de cap fermierilor din domeniu, susţine Lucian Florea, preşedintele Asociaţiei Fruleg, formată din şapte producători legume și fructe din localitatea Iţeşti, județul Bacău.

„Nu ne ajută faptul că au loc evenimente publice şi private şi oricum acum este o producţie mai mică de legume şi fructe şi lumea caută mai multă carne decât legume. În plus, avem costuri mai mari de producţie cu 60% faţă de anul trecut şi sperăm la o revenire a consumului de legume din februarie, după ce trece această perioadă cu consumul de carne”, a declarat Lucian Florea în cadrul emisiunii ZF Agropower.

Potrivit președintelui Fruleg, anul 2021 a început bine pentru pomicultori şi legumicultori, dar spre final de an au crescut semnificativ costurile pentru păstrarea şi depozitarea legumelor și fructelor, în timp ce preţul acestora a scăzut. În astfel de condiții, din cauza scumpirilor energiei electrice şi a gazului, nici măcar prin februarie-martie, când se va reveni la consumul de legume și fructe,

nu o să mai rezulte niciun profit pentru cei ce au decis să le păstreze şi să le depoziteze.

„A fost un an atipic, greu din punct de vedere financiar şi ne facem mari griji din cauza costurilor cu energia electrică şi a scumpirilor viitoare. Vindem la 60% din preţul de anul trecut fructele, cu costurile aferente de păstrare şi depozitare, care au crescut imens, de la carton şi pungi la transport. Sperăm să ne întâlnim cu reprezentanţii guvernului şi să luăm măsuri pentru a atenua acest şoc. Cererea este în scădere, pentru că şi consumatorii sunt speriaţi de preţurile la energie şi aşteaptă să vadă ce se va întâmpla. Cererea este la o treime faţă de anul trecut”, a arătat Lucian Florea.

În plus, nicio companie de distribuţie de energie nu a mai semnat un contract pe un an la un anumit preţ, ceea ce face dificil pentru producătorii de legume și fructe să dezvolte un plan de afaceri pentru anul următor.

„Nu ştim în ianuarie sau în ferbuarie ce costuri vom avea, dar ştim că vor creşte de la lună la lună”, a menționat Florea.

El speră ca în 2022 să fie mai multă predictibilitate în piaţă, mai ales că, în judeţul Bacău, câteva companii sunt deja în colaps financiar.

„Suntem în momentul în care corectăm şi ne adaptăm la situaţia creată, iar în ianuarie probabil va fi alta. Sperăm să facem faţă provocărilor din 2022”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Fruleg.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole