Producatorii de legume, REVOLTATI! Scrisoare deschisa catre Guvern

Producătorii români de legume sunt din ce în ce mai nemulțumiți de măsurile adoptate de autorități. Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, aceștia se plâng de banii alocați pentru legumele în spații protejate pentru anul 2019, sumă redusă substanțial față de 2018. Legumicultorii le cer guvernanților să acționeze rapid în sprijinul lor, mai ales ținând cont de vremurile de criză prin care trece țara noastră, în care producția autohtonă este vitală.

Vă redăm scrisoarea integrală a legumicultorilor:

Scrisoare deschisă către Guvernanții țării

Draftul de Hotarare de Guvern privind Sprijinul Cuplat aferent anului 2019 nemultumeste intregul corp de producatori in spatii protejate, prin plafonul alocat. Valoarea de 3.457.080 euro alocata pentru legumele in spatii protejate pentru anul 2019 reprezinta 30 % din valoarea alocata in anul 2018.Se invoca o notificare din iulie 2019 de care nimeni nu stie. Este inadmisibil sa se aloce mai putin la categoria spatii protejate, in timp ce la tomatele destinate industrializarii, castravetii cultivati in camp pentru industrializare, plafoanele cresc, la cartoful timpuriu pentru industrializare,cartoful de samanta se mentin. Asta inseamna 2300 Euro pentru un hectar de spatii protejate!

Citeam zilele acestea indemnul ministrului agriculturii si al premierului Orban de a cultiva fiecare metru patrat de pamant si de a mari productia. Cum sa putem sa facem toate acestea cand statul micsoreaza pana si sprijinul cuplat acordat producatorilor ce cultiva legume in spatii protejate. Cum sa putem sa facem asta cand productia de salata, ceapa, spanac, ridichii s-a dus pe apa sambetei? Cu ce sa putem sa infiintam ciclul ll la tomate, castraveti si ardei daca vanzarile la legume au scazut cu 60-70%? Ne este groaza de ce ne asteapta. Am aflat de la producatorii din Matca ca de 4 zile nu au avut cui sa dea castravetii. Am aflat de la producatorii din Olt ca au vandut 10% din cantitatea de verdeturi. Statul ar trebui acum , in perioada de criza, sa se gandeasca la starea de sanatate a populatiei si la alimentatie. Gripa asta o sa treaca. Poate in iunie, poate in iulie, si-atunci fiecare om o sa simta nevoia sa mearga la cumparaturi. Din pacate, pe rafturi legume romanesti o sa fie putine. Putine cred ca o sa fie si cele din export, pentru ca acolo, chiar daca statul ii sustine, nu au forta de munca. Este timpul sa va treziti, dragi guvernanti. Acum, macar, in ultimul ceas si sa aplicati politici de sustinere in agricultura. Daca UE spune ca un fermier poate sa ia 100000 euro de ce sa nu fie posibil si pentru fermierul roman? Nu pe degeaba, pe baza unor analize: productie nevanduta, culturi infiintate, culturi pe rod si asa mai departe. Va rugam sa solicitati prin directiile agricole, primarii suprafetele cultivate de fiecare producator , culturi existente, culturi prognozate, pierderile avute pana la acest moment. Daca vreti sa avem legume-produs romanesc, acum este timpul sa actionati.

Semnată de către :

Breazu Claudiu, Președintele Cooperativei Agricole Legume De Glodeanu Sărat și reprezentantul Bazinului legumicol Glodeanu Sărat jud. Buzău

Rosculet Roxana, Președintele Cooperativei Agricole Ialomiteana și reprezentanta Bazinului  legumicol Ialomița

Ion Păunel, Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli OLT

Tănase Aurel, Președintele Oipa Legume și Fructe

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole