20 aprilie 2021 - 15:54

Producatorii de carne de porc: „Sunt necesare reglementari coerente in domeniu!”

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) a avut, joi 18 iunie, o întâlnire cu reprezentanții Guvernului, în cadrul căreia au fost discutate necesitățile sectorului și problemele cauzate de pesta porcină. Potrivit Ministrului Agriculturii, Adrian Oros, accentul discuției a fost pus pe nevoia unor reglementări coerente în domeniu, precum și dezvoltarea condițiilor de biosecuritate pentru creșterea și comercializarea porcilor.

La întâlnire au fost prezenți premierul României, Ludovic Orban, reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și membri ai Autorității Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Împreună cu premierul Ludovic Orban, am avut astăzi consultări cu reprezentanții Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) despre situația acestui sector tradițional al economiei românești și dificultățile întâmpinate de exploatațiile din țara noastră din cauza focarelor de pestă porcină africană.

Accentul a fost pus în cadrul discuției pe necesitarea unor reglementări coerente în domeniu și aplicarea lor fermă și unitară, inclusiv în materie de înregistrare și trasabilitate a efectivelor de porcine, astfel încât activitățile de creștere și comercializare a porcilor, atât în gospodăriile private, cât și în exploatațiile mai mari, să se desfășoare în condiții de biosecuritate. Totodată, au fost aduse în discuție și măsurile necesare pentru a preveni contaminarea porcilor din exploatații de la populația de porci mistreți.

Creșterea porcilor, o activitate tradițională în România, trebuie continuată, dar cu respectarea regulilor care se impun pentru a limita cât mai rapid răspândirea focarelor de pestă porcină africană, până la eradicarea acestei boli!”, a scris Adrian Oros pe pagina sa de Facebook.