27 mai 2022 - 09:42

Așteptarea a luat sfârșit: Procedurile de cadastrare se simplifică!

În sfârșit, după ani și ani de așteptare, procedurile de cadastrare de simplică, a anunțat președintele Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, Simona Bucura Oprescu (PSD).

„Vești bune din Parlament! Procedurile de cadastrare se simplifică! În această lună a intrat în vigoare Legea nr. 264/2021 care are drept scop accelerarea lucrărilor de cadastru gratuit pentru cetăţeni. Legea a primit un raport comun de adoptare de la Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, al cărei președinte sunt, și de la Comisia juridică și Comisia pentru agricultură”, a declarat Simona Bucura Oprescu pentru universulargesean.ro.
Conform noilor prevederi, întocmirea planurilor parcelare cu alocare de număr cadastral şi deschidere de carte funciară este asimilată lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale. Ambele categorii de lucrări au ca efect deschiderea din oficiu de cărţi funciare.

De asemenea, prin noile reglementări privind cadastrarea sunt reduse la jumătate termenele de afişare a planului parcelar (de la 60 de zile la 30 de zile), de contestare (de la 60 de zile la 30 de zile) şi de soluţionare a contestaţiilor (de la 30 de zile la 15 zile).

Legea nr. 264/2021 prevede și noi situaţii în care persoana interesată poate solicita notarea posesiei în cartea funciară în cadrul înregistrării sporadice:

– pentru imobilele cu privire la care s-au emis titluri de proprietate, situate în zonele foste cooperativizate şi înscrise în cartea funciară la cerere sau ca urmare a finalizării lucrărilor de înregistrare sistematică;

– pentru imobilele situate în zonele necooperativizate cu privire la care a fost înscris provizoriu dreptul de proprietate al unităţii administrativ-teritoriale, ca urmare a finalizării lucrărilor de înregistrare sistematică;

– pentru imobile cu privire la care a fost înscris provizoriu dreptul de proprietate al unităţii administrativ-teritoriale, în cadrul procedurii de expropriere.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.