PROBLEMELE CU CARE SE CONFRUNTĂ POMICULTORII DÂMBOVIȚENI. CUM SE POT REZOLVA?

Deputatul Oana Vlăducă a sesizat conducerea Ministerului Agriculturii vizavi de problemele cu care se confruntă pomicultorii care vor să își valorifice producția.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLĂ. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

„În cadrul deplasărilor în teritoriu, am fost sesizată în repetate rânduri de către producătorii de fructe din zona de nord a județului Dâmbovița cu privire la situația dificila prin care trece sectorul pomicol în ceea ce privește valorificarea producției de fructe, marcat de concurența puternica din partea statelor europene, embargoul impus de Rusia la importul de legume — fructe din țările membre U.E. În contextul dat, în acest sector se dorește o rezolvare legală a domeniului fabricării, deținerii, ambalării și desfacerii de produse alcoolice tradiționale (țuică, rachiu, palincă, șliboviță, etc), rezultate din producția de fructe care nu corespunde valorificării pe piață, prin distilarea borhoturilor de prune și fructe”, a precizat ea.

AGRO-TV.RO ȘI-A TRIPLAT AUDIENȚA ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2017

În speță, în procesul de producție al fructelor, anual rezulta un procent ridicat de fructe (prune, mere, pere) depreciate, care nu corespund criteriilor de calitate pentru a fi valorificate pe piața atât în stare proaspătă, cât și procesate (sucuri, gemuri, marmelada, compoturi, etc). Această materie prima este destinata distilării și fabricării de băuturi alcoolice tradiționale (țuică și rachiuri).

Legislația actuală permite fabricarea de astfel de băuturi în antrepozite fiscale, mici distilării și alambicuri, cu o reducere de 50% la plata accizei datorate statului. Fermierii care dețin o suprafață și, implicit, o cantitate mai mare de fructe pot fabrica T.R.N. (țuică și rachiuri naturale), dar cu plata integrală a accizei.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI

Pentru a da posibilitate fermierilor sa-și valorifice integral producția de fructe, inclusiv prin fabricarea de țuică și rachiuri naturale, aceștia a solicitat armonizarea legislației cu situația existenta astfel:

* Eliminarea plății accizei pentru cantitatea de 50 hl. alcool pur destinat autoconsumului (200 l țuica la 25 ° ) pentru fiecare familie;

* Legiferarea procesului de producție, deținere, ambalare-timbrare și desfacerea acestor băuturi tradiționale, legal, prin rețeaua de magazine de specialitate, piețe și târguri organizate, pentru care statul poate să stabilească plata unor taxe similar accizei la o valoare de piață.

Acest lucru s-ar putea face prin stabilirea unor reguli stricte pe linia de fabricare, deținere, ambalare timbrare și comercializare a acestor băuturi alcoolice (un model ar fi legislația existenta pentru vinuri).

„Adaug mențiunea ca legiferarea unei astfel de activități ar aduce importante beneficii atât statului, prin încasarea unor taxe aferente timbrului fiscal, dar și activității în unități economice și fermierilor, prin valorificarea integrală a producției de fructe și ar determina apariția în mediul rural a unor activități ocupaționale”, a mai precizat parlamentarul român, în interpelarea sa.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole