Problemele comune ale cartofului European

cartof

Despre problemele cartofului românesc s-a tot scris: fermierii nu sunt susținuți, probleme cu clima, cu inputurile, cu utilitățile, cu forța de munca, cu spațiile de depozitare, toate acestea au făcut ca în cratițe și tigăi să avem tot mai puține barabule, dar mult prea scumpe pentru ceea ce înseamnă puterea de cumpărare a românului obișnuit. Ei bine, problemele astea se pare că s-au extins în toată Europa: producțiile s-au diminuat din diverse motive, iar prețurile au luat-o razna, la propriu. Realizatorul AgroTV Constantin Rudnițchi s-a documentat și a pregătit un comentariu pe marginea acestui subiect:

„Belgienii și francezii, mari iubitori de cartofi prăjiți, ar putea să sufere în această toamnă. Motivul? Producția de cartofi a fost scăzută anul acesta, cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani, din cauza temperaturii calde. Reducerile de producție de anul acesta sunt estimate în Franța la 1,5 milioane de tone, față de producția de anul trecut, care a fost de 8 milioane de tone. În plus, o parte din recolta de anul acesta va fi și de slabă calitate, în sensul că legumele vor fi mici și dificil de recoltat.

La problemele de producție se adaugă și cele privind inflația, în sensul că prețul mediu al unui kilogram de cartofi a crescut de la 1,41 la 1,49 euro, adică aproximativ 7,5 lei.

De altfel, producătorii de cartofi europeni au avut puternic de suferit în anul 2020, la declanșarea pandemiei de Covid. Închiderea restaurantelor în toate statele europene i-a lăsat pe agricultori fără o destinație importantă de vânzare a mărfii. De exemplu, producătorii francezi s-au trezit cu aproape 500.000 de tone fără să le poată livra, ceea ce a însemnat o pierdere anuală de aproximativ de 200 milioane de euro. La acel moment, în pandemie, fermierii au fost obligați să găsească soluții: amidonul extras din cartofi a fost folosit în industria alimentară, în cea farmaceutică sau la fabricarea hârtiei și cartonului.

În ceea ce privește producția de cartofi, Franța este într-o situație similară cu România. Adică, Franța este cel mai mare exportator de cartofi, dar importă jumătate din cantitatea de cartofi prăjiți consumată și de cinci ori mai multe chipsuri decât exportă. Este o situație care preocupă mult și România, în sensul că exporturile mari de materii prime agricole sunt acompaniate de importurile și mai mari de produse alimentare. Sintagma pe care o auzim foarte des în România este «exportăm grâu și importăm pâine congelată și biscuiți». Este adevărat, dar demersurile și politicile publice de dezvoltare ale sectorului de procesare nu au dat rezultate.

De asemenea, în ultimii 20 de ani, în România, producția de cartofi a scăzut constant. Reprezentanții cultivatorilor de cartofi acuză că politicile publice nu au adus niciun ajutor pentru fermieri, nici pentru depozitare, nici pentru dezvoltarea suprafețelor cultivate cu aceste legume. Rezultatul a fost că producția românească de cartofi a scăzut până la cote alarmante, importurile au devenit tot mai mari, iar cartoful este de mulți ani o referință în materie de creștere a inflației. Anul acesta, de exemplu, prețul a crescut cu 40%. În concluzie, Franța va găsi probabil o soluție la scăderea producției de anul acesta. România, în schimb caută măsuri de sprijin pe care nu le găsește de vreo două decenii.”

Autor: Constantin Rundnițchi

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture