Probleme pentru crescătorii de porci

Doar 40% din fermele de la noi din țară îndeplinesc condițiile necesare pentru a putea vinde în Uniunea Europeană porcine vii.
piglet-1033217_1280
Ioan Ladosi, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), susține că decizia Comisiei Europene prin care fermierii români pot exporta porci vii nu este definitivă și mai poate fi îmbunătățită.
„Din perspectiva noastră această realizare este câștigarea unei bătălii, dar suntem departe de a fi câștigat războiul. Există această posibilitate care se deschide pentru fermierii români, dar conform condițiilor din acest document doar 40% din ferme vor fi în măsură să respecte cerințele respective din totalul fermierilor din România. Mai avem mult de lucru, mai ales pe măsuri tehnice care trebuie lămurite”, a precizat Ladosi.
Acesta a spus și care sunt cele mai mari probleme pe care le întâmpina crescătorii de porcine. „Condiții precum acele 90 de zile în care să fi fost animalul în fermă și 30 de zile în care să nu fi intrat alt animal în fermă, cred că sunt destul de greu de respectat de către o mare parte din fermele comerciale din România. Asta inseamnă că fluxul de producție al porcilor să fie total separat. Mai mult decât atât, se precizează în draft că pe acele loturi destinate exporturilor să fie luate probe de sânge să se dovedească că animalele sunt libere de pestă. Este o chestiune complicată insă nu știm cine o să acopere costurile și acest lucru trebuit lămurit. Consider că fermele din România trebuie să aibă aceleași drepturi cu fermierii din UE. Am făcut pași importanți, dar va mai trece timp pană când vom avea acea egalitate deplină”, a afirmat Ladosi.
Potrivit reprezentanților ANSVSA, România ar putea obține ridicarea restricției OIE abia anul viitor în luna mai după publicarea rezoluției. Fermele comerciale din România produc anual în medie 4 milioane de porci, ceea ce inseamnă că exporturile s-ar putea ridica undeva la 1,6 milioane de animale, potrivit ACPCR.
„După notificarea la OIE, votul prin care României i se vor ridica la nivel mondial aceste restricții va fi în luna februarie, iar în mai s-ar putea publică rezoluția, conform calendarului. În acest moment, exportăm porci vii în state terțe precum Georgia și Albania, iar dacă OIE ne ridică aceste restricții avem contacte avansate de export cu carne de porc în Japonia și Coreea de Sud”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Autoritătii, Rareș Hăbeanu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole