Probleme mari pe piața grâului! Prețul din Portul Constanța

Piața grâului este puternic afectată în această perioadă de mai mulți factori economici, lucru care se reflectă în prețul grâului pe care îl primesc fermierii. Iar dacă factorii internaționali nu erau de ajuns, taxele aplicate de Guvernul României începând de la 1 ianuarie adâncesc și mai mult gaura pentru agricultori.

Astfel, dacă piața grâului indica un nivel normal de 218 euro/tonă în Portul Constanța, fermierii primesc cu aproximativ 10 euro/tonă mai puțin în această perioadă.

”Astăzi, grâul nu se vede extraordinar de bine, din două motive. Primul este paritatea euro-dolar, iar al doilea este reprezentat de taxele aplicare de Guvern companiilor care au cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro. Acestora li se aplică o taxă de 1%, care se revarsă pe lanț și se extrage din buzunarele fermierilor, mai precis din prețul mărfurilor.

Multe dintre aceste companii, probabil dorind să securizeze la maxim, vor aplica un discount de 1,5% în preț. Peste toate astea vin cei 2% aplicați băncilor, iar mulți din comercianții din România au cash-flow luat din băncile românești. Astfel, ajungem la un discount de 7-8 euro/tonă pentru grâul livrat în Portul Constanța, la care adăugăm scăderea din paritate, de minim 7 euro/tonă.

Astăzi avem grâul poziționat la 208-209 euro/tonă în Portul Constanța, când el ar fi trebuit să reflecte un nivel minim de 218 euro/tonă”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole