Probleme mari la programul Start-Up Nation! Semnal de ALARMĂ din partea consultanților

compensatii bomba cu ceas banii pentru agricultură plata redistributivă start-up AFIR schema de plata miliarde euro micii fermieri APIA fermier fără bani submăsura 6.1 irigatii ANT subventii milioane euro fonduri europene investitii crescatorii de oi tinerii fermieri subventiile pentru fermieri micii fermieri tinerii fermieri faliment

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a anunțat recent, într-un comunicat de presă, că ediția a treia a programului Start-Up Nation va fi lansată în cursul acestui an. Momentan nu se știe încă data exactă de lansare, însă nemulțumirile legate de forma actuală a acestui program au început deja să își facă apariția.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, consultanții Cosmin Măglaș și Gabriela Fekete au explicat de ce firmele la început de drum sunt dezavantajate, de fapt, la accesarea Start-Up Nation 2022.

”Start-Up Nation este o poveste frumoasă; o informație spune că se lansează ghidul săptămâna aceasta, o altă informație spune că se lansează în august, altă informație spune că nu avem nicio șansă până după rectificarea bugetară. Prin urmare, depinde cu cine vorbești din cadrul ministerului, fiecare are o altă informație.

Ca și condiții, trebuie să fie firme deschise de antreprenori care nu au mai avut niciodată o altă firmă, pentru a câștiga punctaj. Apoi, trebuie să investești în energie regenerabilă, și să îți asumi o cofinanțare proprie de peste 7.000 euro, la suma maximă de 200.000 lei. Se pune accentul pe producție, sunt 29 de coduri CAEN care vor avea șansa să câștige o finanțare, mai puțin câteva coduri din IT.

La felul în care arată procedura în acest moment, vom avea o licitație de cofinanțare. Se pare că ministerul evită să ne spună asta, nici măcar nu înțelege; în ultimele lor discuții păreau că nici măcar nu înțeleg conceptul de cofinanțare. Mai precis, primul criteriu de departajare este ponderea exactă a echipamentelor în valoarea totală a planului de afaceri. Asta înseamnă că ei pun 200.000 lei, iar dacă tu adaugi 200.000 lei, ai o cofinanțare de 50%. La felul în care arată acum procedura, aceasta este licitația. E un fel de defuncta Măsura 3, care a fost anulată. Regret să o spun, dar nu este bine”, a precizat Cosmin Măglaș.

”Din păcate, am auzit și eu, așa este. Cei care vin cu un aport foarte mare au șanse la finanțare. Din păcate, dacă ajungem la acest criteriu de departajare la proiecte cu același punctaj, cu siguranță va fi o bătălie foarte mare. Nu toată lumea are posibilitatea să vină cu un aport atât de mare, mai ales dacă sunt firme la început”, a adăugat Gabriela Fekete.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture