Probleme importante pentru fermierii români, discutate la Consiliul Uniunii Europene

potor_bruxellesAlexandru Potor, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a participat în 23 ianuarie 2017 la Consiliul Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit), care s-a desfășurat la Bruxelles, Belgia.

Unul dintre subiectele de pe ordinea de zi a vizat studiul privind impactul concesiilor din acordurile de liber schimb asupra producțiilor agricole. Cu privire la acest subiect, Statele Membre au apreciat pozitiv intensificarea facilitării schimburilor comerciale prin intermediul acordurilor de liber schimb cu apărarea intereselor fermierilor autohtoni, a industriei alimentare și a conceptului european de agricultură.

România apreciază demersul Comisiei Europene de a realiza studiul de impact și solicită continuarea procesului de evaluare și monitorizare periodică a stadiului implementării acordurilor de liber schimb cu țările terțe pentru a fi în măsură să ne calibrăm interesele ofensive și defensive în vederea îmbunătățirii accesului pe piețele internaționale.

În acest context, România se raliază la declarația Franței cu privire la impactul economic cumulativ al acordurilor comerciale viitoare asupra sectorului agricol din Uniunea Europeană, în sensul reducerii limitelor de metodologie ale studiului și creării unui instrument de management pentru cuantificarea rezultatelor negocierilor asupra produselor identificate ca sensibile și asupra sectoarelor vulnerabile, cu ocazia încheierii acordurilor de liber schimb viitoare dintre UE și țările terțe.

Un alt punct important aflat pe ordinea de zi a ședinței l-a constituit raportul privind situația pieței și pachetul legislativ privind produsele lactate. Comisia a prezentat pachetul pentru sectorul laptelui într-o nuanță pozitivă, precizând că evoluția prețurilor este într-o pantă ascendentă, 25% creștere la prețuri în a 2-a jumătate a anului 2016, untul înregistrează o creștere cu 72% din mai (creștere lunară cu 24%), ajungând la 430euro/tonă. Producția de lapte a cunoscut o contracție înregistrând o creștere cu doar 0,7% în noiembrie peste nivelul din 2015, iar la laptele praf degresat se constată o creștere cu 30%. Pentru sectorul cărnii de porc, după anumite dificultăți în 2016 exporturile au rămas constante, preocuparea principală fiind gripa porcină din țările baltice și în Polonia, o piață monitorizată cu atenție de Comisie.

România a prezentat situația pieței locale, arătând că perspectivele par încurajatoare, însă fermierii au trecut prin situații grele, subliniind că în perioada de vârf prețul a fost 11 eurocenți pe litrul de lapte, pachetul laptelui a ajutat, dar nu a avut efectul scontat, Comisia nu are multe pârghii de intervenție și în viitor Politica Agricolă Comună trebuie să trateze problematica volatilității prețurilor. De asemenea, Comisia și Statele Membre trebuie să se concentreze pe anticiparea situațiilor de criză, pentru că piața UE este legată la piața mondială.

România consideră că Pachetul privind laptele și-a atins scopul într-o oarecare măsură, însă suntem de părere că este nevoie de o implicare mai mare atât din partea Uniunii Europene cât și a Statelor Membre, care să conducă la consolidarea semnificativă a poziției producătorilor pe lanțul alimentar.

Totodată, pachetele financiare destinate sectoarelor în contextul crizei de pe piață au fost binevenite, însă au contribuit parțial la redresarea sectoarelor afectate. În cazul României, sectorul lapte și produse lactate, precum și sectorul suine încă necesită intervenții pentru ca producătorii să fie parțial compensați față de pierderile suferite.

În marja Consiliului, secretarul de stat Alexandru Potor a avut o întâlnire cu domnul Jerzy Bogdan Plewa, director general al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI).

În cadrul întâlnirii au fost prezentate prioritățile în domeniul agriculturii din Programul de Guvernare și susținerea schemelor de sprijin cuplat notificate de România în 2016, aferente perioadei 2017—2020.

Cu această ocazie, Alexandru Potor a solicitat realizarea unei bilaterale tehnice în care experții români și cei ai DG AGRI să lămurească neclaritățile legate de sprijinul cuplat. DG AGRI a răspuns pozitiv, urmând ca în a doua săptămână a lunii februarie să aibă loc această bilaterală.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole