17 ianuarie 2022 - 23:50

Probleme GRAVE pentru apicultori! Dezastrul se repetă și anul acesta

Sectorul apicol românesc o duce din rău în mai rău. În condițiile în care anul trecut a fost unul catastrofal pentru apicultori, se pare că nici perspectivele pentru anul acesta nu sunt mai fericite. Potrivit afirmațiilor făcute de președintele Asociației Crescătorilor de Albine (ACA), Ioan Fetea, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, efectivele de albine sunt slăbite în urma anului trecut, iar condițiile meteorologice din această perioadă nu le permit să iasă la cules așa cum ar trebui.

”Este trist ce se întâmplă, în sensul în care după un an apicol catastrofal, iată că și această primăvară este la fel de capricioasă și ciudată. Albinele au intrat cu o populație destul de scăzută în iernare, în sensul în care rezervele de iernare nu au putut fi realizate din culesul normal, natural, iar apicultorii au trebuit să asigure aceste rezerve din siropuri, turte etc. Culesul de rapiță a fost valorificat în proporție de 40% din ceea ce ar fi trebuit să se realizeze, pentru că și suprafețele de rapiță în unele județe au fost mai reduse. De asemenea, albinele au fost mai slabe, iar condițiile meteorologice ne afectează în mod deosebit și în unele zone au fost necesare intervenții de hrănire, pentru că această perioadă de vânt, frig și ploi s-a suprapus cu aproape întreaga perioadă de înflorire a rapiței. (…) O ducem destul de prost în acest moment. (…) Anul trecut, nu s-au putut exporta măcar 20 de tone de miere de salcâm, atât de critică a fost situația, și se pare că se repetă și în acest an”, a subliniat Ioan Fetea.

Potrivit președintelui ACA, pe fondul acestor probleme și a crizei apicultorilor din toată Europa, prețul mierii la raft va crește anul acesta, în timp ce numărul de apicultori și de albine ar putea suferi pierderi însemnate.

”Probabil va crește prețul la miere, pentru că este criză în toată Europa. Salcâmul este înghețat 70-80%, nu știm ce perspective va avea floarea-soarelui care asigură peste 40% din producția anuală de miere, iar în aceste condiții va crește prețul. Dar crește prețul la raft, din păcate, nu la achiziție. Și am văzut că această problemă o au și apicultorii, și cei din industria laptelui, și producătorii de carne. N-ar fi exclus ca și în apicultură, în următorii ani, să vedem un declin atât al efectivelor de albine, cât și al apicultorilor”, a mai precizat Ioan Fetea pentru AGRO TV.