13 mai 2021 - 06:21

Probleme grave la AFIR! Angajatii, beneficiari de bani europeni!

Ministrul interimar al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat astăzi, la audierile din Parlament, că la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au fost angajate, fără concurs, 119 persoane din mediul privat, multe dintre acestea fiind beneficiare de bani europeni.

”Legat de AFIR vreau să vă spun, în afara de gravele probleme de management, multe dintre ele sunt la DNA, pentru că, într-adevăr, au fost probleme foarte grave de resoluționări a unor decizii de finanțare, s-au făcut presiuni ca acestea să fie resoluționate, pe de o parte, pe de altă parte, foarte mulți oameni aduși din mediul privat, 119 persoane fără concurs. Eu nu contest, cu siguranță, sunt în mediul privat oameni foarte competenți, dar trebuiau să dea concurs dacă într-adevăr agenția avea nevoie de domniile lor. 119 persoane aduse de la societăți comerciale. Mulți dintre ei, beneficiari de proiecte AFIR. Sigur, vreo 38 de milițieni.

Ce soluție urgentă am găsit acolo? Lansarea urgentă de sesiuni și contractarea suplimentară, după caz, pentru toate sumele disponibile pentru că sunt foarte multe sume disponibile. Sesiunile trebuie să fie continue și am discutat cu cei din conducerea AFiR ca aceste sesiuni să fie continue”, a precizat ministrul Oros, la audierea de astăzi din Comisiile reunite de agricultură din Parlament.

De asemenea, Adrian Oros a mai subliniat că se impune o simplificare a procedurilor de lucru. În acest sens, ministrul a identificat trei proceduri care pot fi simplificate, legate de evaluare, de achiziții și de plată.