Crescătorii de ovine cunosc faptul că sunt obligați să aibă animalele crotaliate cu câte două crotalii, pentru a fi eligibili la plata subvențiilor. Există însă și anumite probleme pe care fermierii le întâmpină din cauza calității deficitare a crotaliilor, care se pot rupe și pierde, iar astfel unii crescători pot ajunge să fie sancționați.
Deși aceasta este o problemă cunoscută și la nivelul medicilor veterinari, reprezentanții Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) susțin că nu există în acest moment o soluție clară.
”Într-adevăr, există o problemă la nivel național privind calitatea crotaliilor. Din păcate, în momentul de față nu avem soluții și pârghii pentru a rezolva această problemă privind calitatea crotaliilor. Practic, ce ce întâmplă, de multe ori calitatea lor este îndoielnică, iar prin uzura de zi cu zi, ele sunt fragile, se rup, sunt agățate în anumite obiecte, în lână, iar ovinele de foarte multe ori rămân fără una sau chiar fără ambele crotalii.
În mod sigur, orice medic veterinar, atunci când face o analiză la nivelul exploatației și realizează că vorbim de accidente, de cazuri izolate, nu se pune problema să nu fie acordate termene de remediere. Dar când vorbim de cazuri când peste 50% din efectiv nu are unul sau ambele crotalii, atunci problema se pune cu totul altfel.
În ceea ce privește calitatea crotaliilor, poate să fie și un ajutor din partea fermierilor, astfel încât să solicite celor care sunt furnizori agreați de crotalii; nu avem nicio problemă din punct de vedere al ANSVSA să acredităm și alți furnizori de crotalii, dar calitatea să fie una corespunzătoare, ele să fie mai rezistente și să ne gândim și la alte sisteme de identificare a animalelor”, a precizat vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, în direct la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.