27 mai 2022 - 03:39

Probleme cu apa potabila in Basarabia! Peste 75% dintre fantani sunt nesigure

În satele din Republica Moldova, apa din majoritatea fântânilor nu este sigură pentru consum şi nu corespunde normelor sanitare. Datele au fost prezentate de către oficiali de la Chișinău și preluate de colegii de la AGRO TV Moldova. Confirmarea a venit de la unul din medicii care au supervizat analizele din peste 12 mii de probe.

Liliana Carp, medic igienist de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică a prezicat că ”rezultatele supravegherii calităţii apei potabile din fântâni, pe parcursul ultimilor trei ani, denotă nivele înalte de neconformitate atât la parametrii chimici, cât şi la cei microbiologici. Această situaţie este caracteristică apelor din pânza freatică şi este determinată, în primul rând, de lipsa sistemelor centralizate de canalizare, insalubritatea localităţilor, amplasarea latrinelor, WC-urilor şi gunoiştilor în imediata apropiere a fântânilor. În mare parte, nereguli au fost depistate la sondele arteziene, apa din aceste surse depăşind limitele de fluor şi bor. Situaţia cea mai nefavorabilă la capitolul alimentare cu apă a fost înregistrată în raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Făleşti, Ştefan Vodă, Ungheni, Râşcani, Hânceşti şi Orhei.”

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.