17 ianuarie 2022 - 11:03

Îngrijorări cu privire la problematica exporturilor alimentare masive

În contextul majorărilor prețurilor globale la alimente și materii prime, Ministrul rus al Economiei, Maxim Reshetnikov, a anunţat că instituţia pe care o păstorește, analizează posibile măsuri pentru rezolvarea problemei exporturilor alimentare masive.

Din poziția sa de competitor cu blocul comunitar european (UE27), statul rus a introdus din februarie a.c. anumite restricţii la exporturile de cereale, un mecanism dintr-un şir de măsuri destinat să protejeze aprovizionarea pieţei interne şi să combată inflaţia preţurilor la alimente.

În prezent, Ministerul rus al Economiei ia în calcul necesitatea modificării actualelor restricţii, ţinând cont de accelerarea inflaţiei globale, a precizat Maxim Reshetnikov, citat de Reuters.

„Ceea ce ne îngrijorează într-adevăr este că preţurile globale ale alimentelor şi materiilor prime, în general, şi-au reluat creşterea în aprilie”, le-a spus acesta jurnaliştilor.

În aprilie 2021, Rusia a menţinut nivelul exporturilor alimentare, în ciuda majorărilor semnificative „a tarifelor de export”, a completat Reshetnikov.

Tot el a anunţat că instituţia pe care o conduce, menţine estimarea privind o rată a inflaţiei în Rusia de 4,3% până la finalul anului, sub estimarea Băncii Centrale, de 4,7% – 5,2%.

Majorarea inflației, susținută de slăbiciunea rublei, a determinat banca centrală rusă să-și inverseze ciclul de relaxare monetară și să crească ratele de două ori până acum în acest an, indicând în același timp mai multe creșteri care ar putea urma, în ciuda riscurilor de scădere pe care le reprezintă înăsprirea monetară.

Mulțumită costurilor reduse şi recoltelor consistente din ultimii ani, Rusia a devenit un jucător important pe piaţa exporturilor de grâu. Însă, la ultimele sale licitaţii, Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, a preferat să cumpere grâu din Uniunea Europeană şi Ucraina, scrie Agerpres.

Pentru moment, este mult prea devreme pentru tranzacţii cu noua recoltă din sezonul care începe în luna iulie.

În plus, potenţialul de export va fi influenţat de evoluţiile meteo din primăvară şi mărimea următoarei recolte, apreciază analiştii.