Problema fermierilor mici: NEGOCIEREA. Vand produse locale la preturi mici, iau inputuri la preturi mari. SOLUTIA

Unul dintre punctele slabe ale micilor fermierilor este negocierea, a afirmat Adrian Oros. Fermierii nu reușesc să-și vândă toată marfa la preţuri competitive, iar imputurile le iau la preţuri dezavantajoase, a adăugat ministrul Agriculturii. Prin urmare, Oros a subliniat că unica soluţie în acest caz este asocierea în cooperative. Partea de depozitare şi de procesare, care este deficitară, fiind una prioritară.

„Deşi avem producţii foarte mari în unii ani, noi exportăm materie primă, cereale şi animale vii, adică exportăm subvenţii şi importăm hrană procesată, cu valoare adăugată foarte mare. Dacă această procesare şi depozitare am face-o în ţară ar oferi şi multe locuri de muncă în plus. Aceasta este singura pârghie prin care ministerul poate stimula fermierii să se asocieze, creând măsuri dedicate acestor cooperative şi explicându-le că legea cooperaţiei, care există, oferă foarte multe avantaje fiscale. Trebuie să mai lucrăm la educaţie şi la încredere, pentru că sunt unele domenii şi perioade în care trebuie să facem lucrurile împreună, nu separat”, a explicat Adrian Oros.

De ceva timp, producătorii agricoli români nu mai sunt protejați de barierele vamale, astfel încât, din cauza ofertei deficitare de produse agricole din România, piața este invadată de oferta agroalimentară europeană, fapt care îi pune în imposibilitatea de a acoperi din pierderi prin creșterea prețurilor. Rezultă astfel o decapitalizare accentuată a acestora, în special în anii preponderent secetoși.

Pe de altă parte, nivelul scăzut al câștigurilor agricultorilor îngreunează controlul factorilor de influență de tipul condițiilor climatice și al atacului provocat de boli și dăunători, ceea ce determină oscilația producției agricole de la un an la altul, rezultatul final fiind o producție redusă destinată comercializării și venituri mai mici și fluctuante pentru agricultori.

Prin urmare, productivitatea scăzută, capacitatea redusă de investiții, accesul si negocierea deficitare la piețele de desfacere se dovedesc elemente care arată că asocierea în domeniul agricol este singura soluție de intervenție.

Bazele unei asocieri de succes trebuie să rezide în capacitatea de a negocia și dorința micilor fermieri de a-și îmbunătăți viabilitatea și profitabilitatea exploatațiilor prin înțelegerea reală a ideii „Unde-s mulți puterea crește”.

CITESTE SI:Crescatorii de vaci se multumesc cu putin. Laptele, mai ieftin ca apa…

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole