29 septembrie 2021 - 05:08

Problema ASIGURARILOR agricole, dezbatuta la MADR. SOLUTIA propusa

Problemele legate de asigurările culturilor agricole au fost dezbătute la nivelul MADR! Secretarul de stat Emil Dumitru a inițiat o întâlnire vineri, 11 septembrie 2020, cu vicepreședintele Sectorului Asigurări Reasigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară, Cristian Roșu, pentru a aborda mecanismele de asigurare și a propune soluții de îmbunătățire a serviciilor oferite fermierilor, adaptate contextului actual.

După ce mai mulți fermieri și-au expus nemulțumirile față de serviciile oferite de societățile de asigurare, această întâlnire a avut drept scop identificarea unor soluții în acest sens. Întrucât puține dintre companii au în portfoliul lor pachete de asigurare care să răspundă nevoilor fermierilor, la întâlnirea organizată au fost propuse măsuri pentru a realiza un mecanism funcțional cu societățile de asigurare pentru încheierea de polițe de asigurare pentru culturile agricole.

Secretarul de stat Emil Dumitru i-a prezentat invitatului său Cristian Roșu câteva detalii despre submăsura 17.1 – „Prime de asigurare a culturilor, care a fost lansată în luna mai 2020 și este deschisă până la sfârșitul lunii noiembrie 2020. Aceasta este destinată asigurării culturilor de toamnă aferente anului 2019 şi culturilor de primăvară pentru campania 2020. Prin intermediul acestei sub-măsuri fermierii sunt încurajați să-și asigure culturile, iar prin încheierea acestor asigurări, Ministerul Agriculturii acordă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) o finanțare de 70% din valoarea primei, indiferent de dimensiunea fermelor.

Potrivit vicepreședintelui Sectorului Asigurări Reasigurări al Autorității de Supraveghere Financiară, Cristian Roșu, în cursul săptămânii viitoare se va organiza o ședință de lucru cu reprezentanții societăților de asigurare privind polițele de asigurare pentru agricultură, pentru a-i aduce la cunoștință problemele din acest domeniu.

SOLUȚIA PROPUSĂ: Grup de lucru cu asiguratori

În urma acestei întâlniri, secretarul de stat Emil Dumitru a propus organizarea unui grup de lucru format din asiguratori, reprezentanți ai marilor organizații de fermieri și ai Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România – UNSAR, precum și din experți ai MADR.

Grupul de lucru va putea contribui la îmbunătățirea mecanismului de asigurare a culturilor agricole, astfel încât atât autoritățile, formele asociative ale fermierilor, cât și societățile de asigurare să se concentreze pe rezolvarea problemei de fond cu care agricultorii din România se confruntă din ce în ce mai des, respectiv seceta pedologică severă.  

Secretarul de stat Dumitru a remarcat faptul că în viitor trebuie să avem în vedere mecanisme funcționale care să vină în sprijinul fermierilor din România, care sunt din ce în ce mai încercați de schimbările climatice.