PROAGRO VREA O DISCUTIE IN CSAT DESPRE PPA, SI ANSVSA SĂ TREACA LA MINISTERUL AGRICULTURII

Federaţia Naţională ProAgro a solicitat miercuri, printr-o scrisoare deschisă către Guvern, trecerea ANSVSA în subordinea directă a MADR, pentru coordonarea activităţii autorităţii, precum şi iniţierea procedurii legate de discutarea problemelor privind virusul pestei porcine africane în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Scrisoarea deschisă înaintată de ProAgro către premierul Viorica Dăncilă, vine ca o sesizare după trei luni de la confirmarea virusului pestei porcine africane, situația fiind una catastrofală din punct de vedere al gestionării evoluției bolii, după cum se arată în document.

„Este inadmisibil ca investiţiile efectuate în sectorul de creştere şi îngrăşare a porcului din România să fie împinse în pragul falimentului de modul defectuos în care este gestionată această situaţie de criză”, precizează ProAgro.

„Federaţia Naţională ProAgro solicită trecerea de urgenţă a ANSVSA (n.n.- Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) în subordinea directă a Ministerului Agriculturii, pentru coordonarea activităţii precum şi iniţierea procedurii legale de a se discuta această problemă majoră în Consiliul Suprem de Apărare al Ţării (CSAT)”, a mai anunţat Federaţia.

Potrivit documentului, organizaţia consideră că odată cu transferarea de la nivel central ANSVSA a punctelor de trecere a frontierei către DSVSA judeţene, s-a generat o situaţie prin care gestionarea riscurilor cu implicaţii în scăderea capacităţii de control sanitar veterinar la frontieră a făcut ca România să devină extrem de vulnerabilă în privinţa virusului pestei porcine africane.

„Considerăm că această trecere a PIF-urilor, argumentată în nota de fundamentare de modificare a OG 42/2004 şi OG 83/2003 şi justificată tocmai prin întărirea capacităţii administrative a DSVSA-urilor, a fost inoportună analizând situaţia existentă şi cerem în regim de urgenţă ca PIF-urile să treacă în subordinea aparatului central al ANSVSA”, se arată în scrisoare.

„Programul actual de supraveghere a mistreţilor, în special supravegherea pasivă de slabă calitate, nu oferă garanţie că pesta porcină africană ar fi depistată într-un stadiu timpuriu după introducere. Acest lucru va întârzia depistarea bolii şi, prin urmare, punerea în aplicare a măsurilor de control, mărind riscul răspândirii ulterioare la porcii domestici, în special în exploataţiile nonprofesionale”, spun reprezentanţii ProAgro.

De asemenea, Federația a mai menţionat faptul că fermele comerciale afectate trebuie despăgubite printr-un sistem de pierderi de venit, pentru a-şi putea relua activitatea, iar despăgubirea pe cap de animal nu rezolvă definitiv problemele economice generate de virus.

„Pentru gospodăriile individuale este nevoie de despăgubirea urgentă a porcilor ucişi în focar, pentru a exista certitudinea din partea crescătorilor că statul român îşi respectă angajamentele asumate, atât la nivel UE cât şi la nivel naţional”, se arată în declarațiile reprezentanților ProAgro.

Duminică, virusul pestei porcine africane a fost confirmat la 15 porci dintr-o anexă gospodărească a unei stâne, la 4 km de localitatea Tunari, din judeţul Ilfov, iar în 15 august a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane la porcii din două gospodării din comuna Borcea, judeţul Călăraşi.

Cu ceva timp în urmă, ANSVA anunţa că în perioada 1 ianuarie – 10 august a acestui an, au fost confirmate 645 de focare de Pestă Porcină Africană la porcii domestici, răspândite în 9 judeţe. Potrivit acestora, din totalul focarelor, 640 au fost identificate în gospodăriile populaţiei, unul într-o exploataţie de tip A şi alte 3 în exploataţii comerciale şi într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale. De asemenea, tot în aceeaşi perioadă au fost confirmate 30 cazuri de PPA în mediul silvic, la porci mistreţi.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult