20 aprilie 2021 - 19:50

Prioritatile viitorului PNS. Catre cine vor fi orientate finantarile in agricultura?

În cadrul unei conferințe online, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros a subliniat principalele măsuri ale viitorului Program Național Strategic (PNS) și care sunt sectoarele care vor beneficia de un sprijin financiar prioritar. Consolidarea mediului asociativ și consolidarea cooperativelor sunt două dintre prioritățile PNS menționate de ministru.

Facilități de procesare și depozitare

De asemenea, potrivit oficialului se lucrează la asigurarea unor facilități de procesare și depozitare, întrucât fermierii români se întâlnesc cu un deficit în acest sens. „Trebuie să schimbăm paradigma aceasta prin care, deși avem producții foarte mari în anii care plouă, deoarece suntem, din păcate, o agricultură meteo dependentă, în anii care nu plouă producțiile scad. Trebuie să reușim să ieșim din această paradigmă și să avem o balanță comercială pe măsură. Nu mai suportăm materii prime și subvenții și să importăm hrană procesată cu mare valoare adăugată, ca să pierzi în același timp foarte mulți bani”, a spus Adrian Oros.

Ferma de familie, o altă prioritate

O altă prioritate este ferma de familie.  „Lumea ne acuză că avem ceva cu marii fermieri. Nu avem nimic cu marii fermieri, importanța lor este deosebită mai ales în sectorul vegetal unde fac performanță. Dar datoria noastră este de a sprijini ferma de familie, de a consolida și de a transforma foarte rapid într-un proces accelerat fermele mici de subzistență care, din păcate, sunt multe, sunt câteva sute de mii. Prin viitorul Program Național Strategic (PNS) vrem să ajutăm fermele mici să ajungă ferme de familie, ferme comerciale care să reziste pe piață”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Folosirea inteligentă a apei

Potrivit ministrului, trebuie dezvoltată o strategie de gestionare a apei pentru termen lung. „Irigațiile sunt o componentă foarte importantă, dar trebuie să ne gândim cum să menținem apa în sol, cum să facem lucrări de prevenire a deșertificării, în așa fel încât să avem producții bune și cu apă mai puține, dar pe care să o folosim cu inteligență”, subliniază Adrian Oros.

Susținerea tinerilor fermieri

Una dintre principalele probleme ale agriculturii constă în lipsa forței de muncă. „Cel mai important este factorul uman,  este un fenomen general în Europa, nu doar la noi și anume fenomenul de îmbătrânire a forței de muncă din agricultură, dar și a proprietarilor de afaceri în agricultură.  La nivel național au fost implementate mai multe programe pentru sprijinirea tinerilor fermieri, însă deși s-au alocat sume consistente, măsurile nu au fost eficiente. Au fost dați banii fără o analiză, nu au fost monitorizați ce s-a întâmplat cu fermieri respectivi și nu au fost ajutați să rămână acolo unde au ferma, astfel rezultatele nu a fost pe măsura așteptărilor. În următorul plan Național Strategic se gândesc  forme de sprijin pentru tinerii fermieri (până în 40 de ani) din țară dar și din diaspora care vor să își dezvolte o afacere în agricultura din România”, a spus ministrul.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a menționat importanța dezvoltării unui învățământ dual de specialitate în agricultură care permite colaborarea elevilor cu mediul de afaceri, cu procesatorii și alți reprezentanți ai agriculturii. Astfel elevii vor putea beneficia de pregătire practică ca să își poată găsi locuri de muncă de îndată ce își încheie studiile, iar diplomele lor să fie acoperite de competență,