18 ianuarie 2022 - 12:22

Prin colaborarea cu Franta, fermierii romani trebuie sa dea plus-valoare materiei prime agricole

Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu, împreună cu secretarul de stat Alexandru Țachianu au participat la inaugurarea Pavilionului Franței de la INDAGRA, în prezența doamnei Michèle Ramis, ambasadoarea Franței în România. Pentru a-14 oară consecutiv, Franța are unul din cele mai importante pavilioane naționale la INDAGRA, care se desfășoară anul acesta în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie a.c.

Pavilionul Franței reunește 19 societăți și filiale franceze care vor expune cunoștințele și expertiza lor în mai multe sectoare: cereale și termometrie pentru stocarea cerealelor, certificarea bio, fertilizanți și biostimulatori, programe informatice dedicate agriculturii, ingrediente lactate pentru nutriția animalelor și industria alimentară, insecticide și anti-dăunători pentru sectorul profesional, sere, silozuri și echipamente pentru tratarea cerealelor, echipamente pentru ghidaj GPS, accesorii pentru pulverizare și drone profesionale cu aplicații agricole, industriale și agrement, bănci, servicii juridice și de leasing, asigurări și consultanță la instalare și nu în ultimul rând genetica ovinelor.

Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a mulțumit Franței pentru colaborarea pe care a avut-o cu țara noastră, precum si asociațiilor crescătorilor de animale din această țară, cu care România a avut o relație foarte bună, Franța reprezentând un etalon în cercetare și inovare.

”Tendințele agriculturii românești sunt de a adăuga valoare materiei prime. România, în aproape trei ani, a exportat 44 milioane de tone de produse şi a importat 22 de milioane tone. Deşi exportăm dublu, balanța comercială este deficitară, iar investițiile şi sprijinul pe care companiile din Franța şi Franța le acordă sunt extrem de importante pentru a adăuga valoare şi a echilibra această balanță comercială. Este un an dificil, un an în care Cadrul financiar multianual (CFM) se discută, iar liniile directoare cu privire la PAC vor fi definitivate după aprobarea CFM şi aici toate statele membre care contează din punct de vedere agricol la nivel european trebuie să colaboreze, pentru a aduce acea siguranță, acea predictibilitate fermierilor din țările noastre”, a subliniat secretarul de stat Botănoiu în intervenția sa.

De asemenea, Daniel Dumitru Botănoiu a afirmat că România contează pe sprijinul Franței, având în vedere că inovarea și cercetarea franceză sunt printre cele mai avansate şi reprezintă un model pentru România: ”Împreună putem face lucruri interesate pentru fermierii noștri. Ca o concluzie, cred că ne putem baza pe sprijinul dvs. așa cum şi dvs. vă puteți baza pe sprijinul României pentru a dezvolta relațiile noastre directe şi de a aduce acel plus de valoare parteneriatului pe care l-am iniţiat şi îl respectăm – Franţa şi România”, a afirmat secretarul de stat Botănoiu, la finalul evenimentului.