PRIMUL GOSPODAR IEȘIT LA ARAT, SĂRBĂTORIT LA ȘURDEȘTI

Locuitorii comunei Şurdeşti l-au sărbătorit, luni, pe primul gospodar care a ieşit în această primăvară la arat, obicei arhaic cunoscut sub numele de „Udătoriul” de la Şurdeşti.

După slujba religioasă, câteva sute de localnici s-au îndreptat spre gospodăria sărbătoritului, Petrea lui Iustinu Vădeanului (45 de ani), însoţiţi de un taraf care cânta muzică specifică zonei folclorice de pe Fisculaş, aşa cum e recunoscută în judeţul Maramureş.

Odată ajunşi la casa gospodarului, feciorii satului şi însoţitorii acestora, majoritatea localnici, dar şi turişti aflaţi în mini-vacanţa de Paşti în judeţ, au asistat la unul dintre cele mai vechi obiceiuri agrare care deschid sezonul de muncă la câmp.

În acest an, diacul bisericii din Şurdeşti, lăcaş de cult aflat în patrimoniul UNESCO, a fost convins de feciorii din sat să anunţe după slujba religioasă primul gospodar care a ieşit anul anul acesta în ţarină pentru a ara.

„E unul dintre cele mai frumoase obiceiuri de primăvară din Şurdeşti (…). A fost o mare surpriză să aflu că am fost primul om din sat care a ieşit la arat”, a spus Petrea lui Iustinu Vădeanului, primul gospodar al satului, potrivit AGERPRES.

- Publicitate -

Înainte să ajungă feciorii la casa acestuia, bărbatul a ascuns câteva monede în buturuga imensă a unui copac adus special pentru aceste eveniment. Pentru a fi cinstiţi cu pălincă şi mâncare, feciorii au trebuit să taie cu securea câteva bucăţi din copac pentru a găsi monedele ascunse.

După câteva lovituri de secure, unul dintre feciori a găsit monedele, dar Petrea lui Iustinu Vădeanului a încercat să scape de plată fugind spre râul din apropiere, însă a fost prins de feciori şi obligat să-i cinstească potrivit tradiţiei.

„Udătoriul”, Petrea lui Iustinu Vădeanului, a făcut apoi cinste cu băutură feciorilor din sat, iar pe o scenă în aer liber din vecinătatea bisericii ortodoxe noi a început concertul de muzică populară „Danţul la şură”, eveniment care se încheie luni seară şi la care participă locuitorii din Şurdeşti şi satele învecinate.

„Udătoriul” de la Şurdeşti este primul obicei agrar din judeţul Maramureş din acest an, următorul fiind „Tânjaua de la Hoteni”, programat în luna mai.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole