25 ianuarie 2022 - 09:59

Au apărut primii cartofi noi româneşti. Fermierii sunt dezamăgiţi

În ciuda frigului, primii cartofi noi româneşti din acest an şi-au făcut apariţia zilele trecute în Călăraşi, județul Dolj. Ce-i drept, au fost produşi în solarii însă fermierii spun că i-au crescut cu îngrăşăminte bio, fără chimicale.

Recolta a luat deja drumul piețelor din București și din țară însă producătorii nu sunt deloc mulţumiţi. Aceştia se plâng că din cauza pandemiei şi a restricţiilor impuse în zona de HoReCa, au fost foarte puţini cei care le-au cumpărat marfa. Deşi momentan, preţul de 12 pe kilogram este unul bun, fermierii spun că vor fi nevoiţi să îl scadă dacă nu reuşesc sa îşi vândă cartofii.

„Se vinde foarte, foarte greu, faţă de anii trecuţi. Când mergeam şi terminam o tonă în câteva ore, acum stăm două zile cu aceeaşi cantitate„, spune dezamăgit un producător din zonă.

Nici primarul comunei numită şi Sahara Olteniei, datorită solurilor ei nisipoase nu crede că lucrurile vor merge mai bine.

„Închiderea HORECA a creat mari probleme în ceea ce priveşte valorificarea produselor de acest tip. Rentabilitatea va fi calculată abia peste două săptămâni. Atunci când vor trage linie cei care cultivă şi vor decide dacă mai cultivă sau nu”, spune primarul din Călăraşi.
În curând, trufandalele trebuie să apară şi în câmp, unde se speră la o producţie şi mai bună. Oamenii locului produc peste 300 de tone de cartofi, iar 150 dintre aceştia fac deja parte dintr-o cooperativă cu ajutorul căreia cartofii româneşti ajung în supermarketurile din România, dar şi la export!