29 mai 2022 - 02:47

SRI-ul cu ochii pe tot ce mișcă! De acum și primarii vor primi informații

Legile securității naționale necesită schimbări urgente, iar una dintre modificări îi vizează chiar pe primari, este concluzia membrilor Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI.

Aceștia au efectuat joi o vizită de lucru la Galaţi, la Direcţia Regională de Informaţii Moldova Sud a Serviciului Român de Informaţii, cu competenţe în judeţele Galaţi (sediul principal), Bacău, Brăila, Buzău şi Vrancea. În urma discuţiilor purtate, comisia SRI va propune o serie de modificări legislative prin care primarii să fie beneficiari de informaţii de la Servicii, la fel ca prefecţii şi preşedinţii consiliilor judeţene.

„Am participat, alături de colegii din Comisie, la o activitate de control parlamentar la Galaţi, unde am avut mai multe întâlniri cu conducerea SRI din regiunea Moldova Sud. A fost o acţiune care figura în planul nostru de control pe acest an. Deplasarea Comisiei în teritoriu a fost amănunţit pregătită şi am avut astfel, la Galaţi, o serie de discuţii foarte aplicate, concrete, referitoare la organizarea şi activitatea direcţiei, la principalele riscuri de securitate în regiune, cum ar fi migraţia sau ameninţările transfrontaliere, dar şi despre adaptarea operaţiunilor şi a resursei umane la noile provocări generate de pandemia de COVID-19”, a declarat senatorul Cristian Chirteş, preşedinte al Comisiei SRI din Parlament, potrivit unui comunicat de presă al Camerei Deputaţilor.

Discuţiile purtate de membrii comisiei SRI la Galaţi au vizat şi necesitatea schimbării cât mai urgente a legilor securităţii.

„Efectiv, munca celor din serviciu şi nu doar de la SRI, ci şi din structurile de apărare, este îngreunată de lacunele legislative în combaterea provocărilor actuale de securitate”, a explicat Cristian Chirteş.

Șeful comisiei SRI a precizat că, în urma analizelor făcute în privința necesității actualizării legislației în vigoare, s-a ajuns la concluzia „primarii municipiilor reşedinţă de judeţ trebuie să fie incluşi pe lista beneficiarilor de informaţii, aşa cum sunt preşedinţii consiliilor judeţene şi prefecţii”, urmând ca membrii comisiei să meargă cu această propunere în Parlament.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.