25 mai 2022 - 01:48

Primarii dintr-un întreg județ nu mai au cu ce să trimită elevii la școală!

După un an și jumătate de pandemie, autoritățile, în frunte cu președintele Iohannis, premierul Cîțu și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, promit că școala va începe anul acesta cu prezență fizică. Cu toate acestea, elevii din mediul rural dintr-un întreg județ sunt în pericol să rămână în continuare în izolare, dacă nu se vor lua măsuri urgente.

Şeful Inspectoratului Şcolar Covasna, Kiss Imre, afirmă că majoritatea microbuzelor şcolare din judeţ sunt vechi şi uzate şi ar trebui înlocuite, pentru a se putea asigura accesul elevilor din mediul rural la școală, informează AGERPRES.

Potrivit afirmațiilor lui Kiss Imre, în şcolile din judeţ există 70 de microbuze, dintre care 41 au fost primite între anii 2006-2010, 26 între anii 2011-2016 şi 3 între anii 2019-2020, iar 9 nu mai pot fi folosite din cauza defecţiunilor tehnice sau a uzurii avansate.

Șeful Inspectoratului Școlar Covasna a arătat că 26 de unităţi de învăţământ au solicitat achiziţionarea de microbuze noi, invocând uzura şi starea tehnică inadecvată a celor folosite până acum, care pun în pericol viața elevilor.

„Microbuzele şcolare sunt extrem de uzate şi menţinerea acestora în stare de funcţionare corespunzătoare necesită costuri foarte mari. كيف تلعب بوكر Deja vorbim de microbuze chiar şi de 14-16 ani, dar oricum aproape toate au peste 10 ani, iar costul întreţinerii este foarte mare. تنزيل تطبيق العب واربح În marea majoritate a cazurilor aceste cheltuieli trebuie să fie suportate de primării, deci de către autoritatea locală, şi reparaţiile de zeci de mii de lei reprezintă un efort financiar destul de mare. Aceste microbuze trebuie să asigure transportul în cea mai mare siguranţă a elevilor, deci trebuie să fie întreţinute şi puse la punct astfel încât să nu periclităm niciun moment siguranţa elevilor, însă sunt ruginite, au mereu probleme tehnice şi de ani de zile foarte multe şcoli solicită schimbarea acestor microbuze. În 2019 am primit ultimele microbuze şi de atunci nicio maşină nu a mai sosit în judeţ”, a declarat şeful Inspectoratului Şcolar.

Kiss Imre a atras atenția că nu doar judeţul Covasna are probleme cu microbuzele şcolare, ci şi celelalte judeţe din ţară. جدول مباريات ufc

„Ştiu o situaţie în care microbuzul a făcut aproximativ 400.000 de kilometri. Gândiţi-vă, de exemplu, cel din Malnaş trebuie să parcurgă drumul până la Valea Zălanului şi invers de două ori pe zi sau cel din Breţcu, până la Oituz şi înapoi, deci trebuie să treacă Pasul Oituz, prin urmare trebuie să fie foarte, foarte sigure şi bine puse la punct. Aşadar, avem nevoie de reînnoirea parcului de microbuze. Nu ştiu cât timp mai poate să fie menţinută această situaţie, dar în mod sigur nu mult timp, deci este nevoie de intervenţie în asigurarea microbuzelor. Nu este numai problema judeţului Covasna, este problema tuturor judeţelor”, a subliniat Kiss Imre.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.